Volledig scherm
Kunstenares Margriet Hovens en model Frank Antonie van Alphen bij de Lindenberghaven met een miniatuur van het standbeeld De Kaaisjouwer. Voor de winnaar van de Kaaisjouwer Run ligt staat een replica van het beeld klaar. © DG

Trainen voor Kaaisjouwer Run: rennen met zak op de rug

NIJMEGEN - Bij de Lindenberghaven liggen zondag honderd juten zakken klaar, gevuld met zand. Om 12.00 uur begint daar een training voor de Kaaisjouwer Run waarbij de deelnemers een stuk van het parcours hardlopend moeten afleggen, met een zak op de rug. Er zijn exemplaren van 5 en 10 kilo.

De echte wedstrijd staat gepland op zondag 13 januari, maar vooraf zijn er twee trainingen. Na die van komende zondag staat er ook nog één op 6 januari op de kalender. ,,Zo kunnen de mensen ervaren hoe het voelt om met een zak op de rug te lopen”, legt organisator Mark Verhoeven uit. Hij verwacht dat het zal meevallen. ,,Ik ben zelf geen hardloper en heb het geprobeerd. Het ging best goed.” De run was al eerder dit jaar gepland maar werd uitgesteld vanwege te weinig deelnemers. ,,Het leek er misschien op dat het mega zwaar zou zijn, maar het is juist heel goed te doen", aldus Verhoeven.

10 kilo

De deelnemers lopen vier rondjes van 2,5 kilometer. Vanaf de start in de haven rennen zij - met zak - via de Voerweg en de Burchtstraat naar de Grote Markt. Daar mogen ze de zak droppen. Zonder bagage vervolgen zij het parcours dan dwars door de Benedenstad en Valkhof, waarbij diverse trapjes beklommen en afgedaald moeten worden. Terug in de haven moeten zij dan een nieuwe zak oppikken. ,,Maar ze mogen het ook bij één rondje laten", zegt Verhoeven. Alleen de deelnemers die alle vier de rondjes lopen met de zwaarste zakken van 10 kilo, kunnen ook aanspraken maken op de titel Kaaisjouwer van het Jaar. Inmiddels hebben zich al enkele honderden deelnemers ingeschreven voor de run. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.