Transportband naast fietserstrap bij Hezelpoort

NIJMEGEN - Voor fietsers wordt het veel gemakkelijker om vanaf de Hezelpoort met hun rijwiel aan de hand omhoog te lopen naar fietsbrug De Snelbinder. De gemeente Nijmegen wil een smalle transportband aanleggen in de goot van de trappen bij de Hezelpoort, zoals in de fietsenstalling van Plein 1944. Om het naar beneden wandelen met de fiets comfortabeler te maken komt er bovendien een goot met borstelranden, ook naar voorbeeld van de Plein-stalling.

De huidige trap naast de Hezelpoort wordt nauwelijks gebruikt: veel fietsers rijden liever 700 meter om richting het politiebureau om daar het fietspad naar de spoorbrug te nemen. De gemeente Nijmegen presenteerde eerder een plan om voor 2,4 miljoen euro een fietshelling aan te leggen in het spoortalud aan de andere kant van de Hezelpoort.

Belachelijk hoog bedrag

Volledig scherm
De fietsenstalling van Plein 1944 met een borstelrand voor omlaag en een rollende transportband voor omhoog. © Geert Willems

Raadslid Jean Paul Broeren van Stadspartij DNF vond dat bedrag belachelijk hoog en droeg een alternatief voor uit Noord-Holland. Het bedrijf VeloComfort levert systemen waarmee zonder veel krachtsinspanning steile trappen of hellingen kunnen worden genomen. In Nederland alleen al zijn er honderd van te vinden en ook Nijmegen kent dus al een soortgelijk systeem: in de fietsenstalling van Plein 1944. 

De gemeente concludeert nu dat zo’n draaiende transportband een uitkomst kan zijn voor de steile trap naast de Hezelpoort. Er zijn ook nadelen: snorfietsen, bakfietsen en scootmobielen kunnen de band niet gebruiken. Toch wil de gemeente Nijmegen die realiseren.

De kosten worden geschat op 100.000 euro. Als het een succes wordt, kunnen mogelijk nog meer fietsopgangen met een draaiende band uitgerust worden, bijvoorbeeld bij de Waalbrug.

Fietsenhelling van 2,4 miljoen is niet van de baan

De fietsenhelling van 2,4 miljoen, die in 2021 of 2022 gerealiseerd zou moeten worden, is nog niet van de baan. Het knooppunt bij de Hezelpoort kan nu eigenlijk niet meer fietsers verwerken maar de gemeente verwacht wel dat het er de komende jaren nog veel drukker wordt met langzaam verkeer dat naar Noord wil.  

Volledig scherm
De huidige trap naast de Hezelpoort wordt nu nog nauwelijks gebruikt. © Geert Willems
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.