Volledig scherm
PREMIUM
De trap van de voormalige binnenhaven ligt nog onder de grond aan de Oude Haven in de Benedenstad in Nijmegen. © Paul Rapp

Trap van Oude Haven gevonden bij graven voor afvalcontainers in Nijmegen

NIJMEGEN - De Nijmeegse bodem zit vol met archeologische resten. Zo is bij het graven van een gat voor een ondergrondse afvalcontainer de stenen trap van de voormalige binnenhaven gevonden bij de Oude Haven in de Benedenstad.

Volledig scherm
Midden op deze foto is de trap te zien die bij graafwerkzaamheden aan de Oude Haven is gevonden. De prent laat de oorspronkelijke binnenhaven zien met de Bottelpoort en de St. Hubertusmolen die stond op de St. Hubertustoren. Het is een reproductie van Gerard Korfmacher gemaakt omstreeks 1874. De originele foto is van Julius Schaarwächter, datering tussen 1858 en 1865. © Regionaal Archief Nijmegen

Matthijs van Kooten, medewerker van Archeologie Nijmegen, laat een oude foto zien van de voormalige rivierhaven van Nijmegen. Er loopt een trap van de kade naar het water. De bovenste treden zijn deze week gevonden bij het graven van een gat in de Benedenstad. 

Van Kooten is aanwezig bij het graafwerk omdat al werd vermoed dat er iets interessants gevonden kon worden. De stad Nijmegen laat ondergrondse afvalcontainers aanleggen in het centrum. Omdat het stadshart al zo lang bewoond is en omdat het bij elkaar om heel wat vierkante meters gaat, moet bij deze klus archeologisch onderzoek worden gedaan.

Oude structuren
Op veertig plekken waar containers komen is een vooronderzoek geweest. Op basis daarvan laat Archeologie Nijmegen op vijf locaties toezicht houden bij het graven. Het zijn punten waar restanten kunnen liggen die informatie geven over de oude structuren van de stad. Zoals fundamenten of resten van muren. Die worden eerst in kaart gebracht voordat ze worden weggehaald voor de afvalcontainers.

Bij de Oude Haven zit wat in de grond. De straat verwijst naar de binnenhaven die er tot 1883 heeft gelegen. Toen is de aanlegplaats gedempt om de Benedenstad beter te beschermen tegen hoogwater. Het blijkt dat de stenen trap uit de zestiende eeuw, die vanaf de kade naar het water leidt, er gewoon nog ligt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.