Volledig scherm
De toiletruimte die is omgetoverd tot een boys room, een idee van kunstenaar Hessel Josemans. © Bert Beelen

Tussen de kunst naar de wc op Radboud Universiteit

NIJMEGEN - Wie naar de wc gaat op de Radboud Universiteit, hoeft zich tijdens het toiletbezoek de komende tijd niet te vervelen. Doordat tien toiletten op de universiteit zijn omgetoverd tot kunstobjecten, is een bezoekje aan de wc daar op sommige plekken een echte kunstbeleving. 

Volledig scherm
Een plaat voor het urinoir op een van de herentoiletten geeft onder andere de voetstappen erop weer. © Bert Beelen

Op initiatief van de stichting Cultuur op de Campus hebben acht kunstenaars, expositieruimtes gemaakt van tien wc's. Niet alleen de toiletten zelf, ook de wasbakken en het halletje voor de wc's zijn aangepakt. 

In De Refter is bijvoorbeeld een
boys room van kunstenaar Hessel Josemans: een wc-ruimte die vol hangt met straatkunst en satirische teksten, gericht op mannen. Wie niet vies is van wat plasvlekken en vieze voeten, zal onder de indruk zijn van het werk van Ide André op de toiletten in de Universiteitsbibliotheek. Hij heeft bij het urinoir een aparte plaat weggelegd die de voetstappen en al het andere dat daarop valt weergeeft. 

Laagdrempeliger

Met de expositie hoopt Cultuur op de Campus meer studenten te interesseren voor kunst. ,,Normaal hebben we vrij traditionele exposities, waarbij het werk aan de muur hangt. Een select publiek kijkt daar naar, maar een grote groep loopt voorbij. Om deze expositie kun je gewoon niet heen. De kunst komt gelijk in your face, als je naar de wc gaat’’, zegt Marinissen. ,,Op een brainstormsessie aan het begin van dit studiejaar ontstond het idee. Het is echt iets nieuws en maakt kunst laagdrempeliger’’, vult Dionne Kersten (20) aan. 

Quote

Om deze expositie kun je gewoon niet heen. De kunst komt gelijk in your face, als je naar de wc gaat.

Wouter Marinissen, mede-organisator van expositie

Fonteintje

Om erachter te komen welke wc in een rijtje van drie het meest wordt gebruikt, heeft Lucas Sloot op alle drie de toiletten in het Erasmusgebouw een installatie gemaakt met tellertjes. Op de medische faculteit horen toiletbezoekers een onheilspellend muziekje op een van de wc's. Ook op een toilet in het Collegezalencomplex wordt gespeeld met geluid. Daar staat een kleurrijk fonteintje. Marinissen: ,,Het geluid stimuleert het naar de wc gaan. Bezoekers gooien er ook wc-papier in, maar dat vindt de kunstenaar geen probleem.’’

De expositie is tot en met eind juni te zien op de Radboud Universiteit.

Volledig scherm
Dionne Kersten en Wouter Marinissen bij de toiletten waarbij gemeten wordt hoe vaak mensen naar de wc gaan. © Bert Beelen

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.