Volledig scherm
Sanne Schuhmacher. © Trynstje Nauta

Uit met Anne: alleenslapers, Novecento en energieke gospel

uitgaanstipsBijna weekend! Gaan we nog ergens heen? Zie hier de tips van Gelderlander-redacteur Anne Nijtmans.

Theatertalent in VIER

Hoe twee mensen in één bed passen is de titel van de voorstelling van Sanne Schuhmacher. De jonge theatermaakster gaat op onderzoek uit. Je kan alleen maar kijken door je eigen ogen. Je kan alleen maar ruiken door je eigen neus. Je kan alleen maar het denken van je eigen hersens horen. Hoe is het dan ooit mogelijk om echt samen te zijn? Een voorstelling vol verhalen en nieuwe  theaterliedjes op een harp. Voor alleenslapers, samenslapers en twijfelaars.

Sanne Schuhmacher schrijft voor theater, zingt kleinkunst en speelt harp. In 2017 won ze de jury- en publieksprijs op het Utrechts Kleinkunst Festival. 

Vrijdag, 20.30 in Theater VIER, Derde Walstraat 98 Nijmegen

Meesterwerk van Bertolucci

Tegenwoordig zou een film als Novecento als serie op Netflix gebracht worden. In 1976 werd het vijf uur durende epos van Bernardo Bertolucci vaak in twee delen vertoond. 

Het is een verhaal dat het Italië van de eerste helft van de twintigste eeuw beslaat. De hoofdpersonen Alfredo (Robert de Niro) en Olmo (Gérard Depardieu) worden op dezelfde dag geboren. De een is een rijkeluiszoon, de ander stamt van landarbeiders af. Aanvankelijk zijn ze vrienden maar het fascisme drijft hen uit elkaar. 

Als eerbetoon aan de onlangs gestorven Italiaanse grootmeester draait LUX zondag de gerestaureerde, originele versie met halverwege een pauze met Italiaanse lunch. Voor wie zondag niet kan is er een herkansing op 29 december.

Zondag, 11.00 uur in LUX.

Meeklappen met gospel

Het Harlem Gospel Choir stond op het podium met artiesten als Bono, Diana Ross, The Gorillaz, André Rieu en Pharrell Williams. Maar het koor is zelf ook wereldberoemd en staat bekend om zijn krachtige zang en aanstekelijke energie. Al meer dan twee decennia reizen de zangers de wereld over met de inspirerende kracht van zwarte gospelmuziek.

Gospel ontstond uit de ontberingen van de slavernij en heeft de muziek definitief beïnvloed. Blues, soul en rock ‘n roll komen er uit voort. Het Harlem Gospel Choir brengt klassiekers zoals die vandaag de dag in de kerken van Harlem nog steeds klinken. Meeklappen mag en dansen ook.

Zondag 20.00 Stadsschouwburg Nijmegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.