Volledig scherm
Soundos - Niets te verliezen. © RV

Uit met Anne: confrontatiecabaret, Nijmeegs design en Ramses

UitgaanstipsBijna weekend! Gaan we nog iets leuks doen? Tips van Gelderlander-redacteur Anne Nijtmans.

Tirades van Soundos

Soundos El Ahmadi bereikte in 2017 de finale van Expeditie Robinson. Tegen haar verwachting in. Daarvan heeft ze geleerd dat ze zichzelf niet meer moet onderschatten. Dat vertelt ze ook in haar vierde show Niets te verliezen. Soundos is een krachtige persoonlijkheid, dus wen er maar aan. Drie rode boksballen vormen in deze show het decor voor anderhalf uur harde grappen en persoonlijke verhalen. Soundos leerde het vak bij Comedytrain en dat is te merken.

Ze is op haar scherpst wanneer ze zich laat gaan in tirades tegen racisme en seksisme. Als Marokkaanse Nederlander is dat voor haar een dagelijkse praktijk. Je kunt het confrontatiecabaret noemen. Uiteraard mengt de woede zich met humor. Bij elkaar wordt het een onderhoudende en soms confronterende show.

Zaterdag 20.15 ‘t Mozaïek in Wijchen. 

Design van Nijmeegse bodem

Nog op zoek naar een uniek kerstcadeau? Dan moet je naar de Kerstfair van De Smeltkroes. In dit bedrijfsverzamelgebouw op het Honigterrein zitten zo’n 130 ambachtelijke en creatieve ondernemers. Ook als je niets nodig hebt, is het leuk om rond te kijken bij bijvoorbeeld een ontwerper, meubelmaker, keramist, instrumentenbouwer, tassenmaker of smid. 

Of doe mee aan een workshop, die zijn er voor volwassenen en voor kinderen. Je kunt bijvoorbeeld leren hoe je een pop up kerstkaart maakt. Uiteraard zijn er hapjes en drankjes. Dj Zim K’Tomo leidt het Rad van Fortuin waarbij de winnaars met designproducten van Nijmeegse bodem naar huis gaan.

Zaterdag van 14.00 tot 19.00 uur op het Honigterrein.

Volledig scherm
Micheline Van Hautem en Erwin van Ligten © Martijn Buter

Ramses met een vrouwenstem

De Vlaamse zangeres Micheline Van Hautem werd bekend met haar interpretaties van de chansons van Jacques Brel. Net als Brel gaat zij naar de emotionele essentie van het lied en draagt dat ook uit. Met haar nieuwste show Zing, vecht, huil, bid.... vertolkt ze een andere mannelijke zanger: Ramses Shaffy. Het programma valt samen met het tiende sterfjaar van de kleurrijke Nederlandse chansonnier.

De bekende werken komen voorbij. Zoals De Shaffy Cantate, Het is stil in Amsterdam, Sammy en Laat Me. Ontrafeld, opnieuw geïnterpreteerd en in een vrouwelijk jasje gestoken. Micheline Van Hautem wordt begeleidt door gitarist Erwin van Ligten. Ze werken al jaren samen en vormen een prima duo.

Zondag 16.00 uur in LUX. 

 1. NEC wordt winnende goal door de neus geboord

  NEC wordt winnende goal door de neus geboord

  NIJMEGEN - NEC werd vrijdagavond bestolen tegen MVV. In Maastricht hielden de Limburgers de Nijmeegse eerstedivisionist op 0-0, maar dan alleen omdat een glaszuiver doelpunt van Zian Flemming door Edwin de Graaf werd genegeerd. Flemming schoot vier minuten voor tijd tegen de onderkant van de lat, waarna de bal vanachter de doellijn terug het veld in stuiterde. ‘Geen goal’ gaf de scheidsrechter zwaaiend aan. De beelden bewezen later het ongelijk van De Graaf.
 2. 't Plein: Tuinvogeltelling
  PREMIUM
  COLUMN

  't Plein: Tuinvogel­tel­ling

  NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.