Volledig scherm
Louise Korthals in stadstheater De Bond in Oldenzaal © Joshua Bakar Bessy

Uit met Anne: de grappen van Louise, chansons gedanst en als een trekvis naar zee zwemmen

uitgaanstipsBijna weekend! Gaan we nog iets leuks doen? Tips van Gelderlander-redacteur Anne Nijtmans.

Lachen en geraakt worden  

Van poëtisch tot ‘over the top’, van ontroerend tot grappen om keihard om te lachen. Het zit er allemaal in bij het programma ‘Alles is er’ van Louise Korthals. Ze won er de cabaretprijs Poelifinario Engagement mee in 2019. In haar derde show verbindt ze maatschappelijke betrokkenheid met het persoonlijke en het persoonlijke met het universele. 

Louise Korthals heeft het als dertiger over haar eigen moederschap en het wereldbeeld dat erbij hoort. Met humor en cynisme bespreekt ze haar generatie: de zoekers, coaches, vloggers, bloggers, schouderophalers en koopverslaafden. Makkelijk en lastig, mooi en lelijk, cynisch, oprecht woedend en pathetisch. Uiteindelijk brengt ze al die lijntjes bij elkaar. Haar liedjes, ook nu weer haar grote kracht, zorgen tussendoor voor rust. 

Zaterdag 20.00 uur in de Lindenberg.

De chansons gedanst

Hoe zorg je dat je je eigen stem blijft volgen en leeft vanuit authenticiteit? De Vlaamse choreografe Isabelle Beernaert onderzoekt het in haar voorstelling ‘Laat me’ en laat zich hierbij inspireren door Nederlandstalige klassiekers. Want ‘Laat me m’n eigen gang maar gaan’, zong Ramses Shaffy en dat zouden meer mensen moeten doen vindt de danseres en theaterproducente.

De emoties die met muziek vertolkt worden door Liesbeth List, Ramses Shaffy en Trijntje Oosterhuis, drukt Isabelle Beernaert uit in vorm en beweging. Zo vertelt zij over bezieling en passie want het hart staat centraal in deze voorstelling.

Zaterdag 20.00 uur Stadsschouwburg 

Duik in de onderwaterwereld

Deze maand nog te bezoeken in De Bastei: ‘Waal onder', een interactieve tentoonstelling over het onderwaterleven in de Waal. De tentoonstelling laat veertig inheemse vissen zien waarvan twaalf trekvissen. Van de steur, een monsterlijk grote zoetwatervis, is een levensgrote 3D-print gemaakt.

Nog meer 3D krijg je mee via een virtual reality-bril. Daarmee kun je ervaren hoe het is om als trekvis naar de zee te zwemmen en welke hindernissen je onderweg tegenkomt. Voor kinderen is er gids en viskundige Karel Kieuw die hen meeneemt op een onderwaterzoektocht . Korte filmpjes leiden naar het spel Swim Fish Swim waarbij de deelnemers moeten zorgen dat types als Harry de Haring en Sam de Zalm op hun bestemming aankomen.

De Bastei, Waalkade 83-84.  

Volledig scherm
Een steur op ware grootte, onderdeel van de expositie 'Waal onder' in de Bastei. © Paul Rapp

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.