Raphael Saadiq.
Volledig scherm
Raphael Saadiq. © EPA

Uit met Anne: gevoelige soul, klassieke vijanden en Sexy Motherbocker

uitgaanstipsBijna weekend! Gaan we nog iets leuks doen? Tips van Gelderlander-redacteur Anne Nijtmans.

Verlies vertaald in soul

Raphael Saadiq is een grootheid in de wereld van soul en rhythm & blues maar is niet zo bekend.  Hij werd in 1966 geboren als Charlie Ray Wiggins, toerde als jong talent met Prince en had succes met de bands Tony! Toni! Toné en Lucy Pearl. Daarna werkte hij vooral achter de schermen, schreef muziek en produceerde albums voor artiesten als D’Angelo, Solange, Whitney Houston en Joss Stone. Nu staat hij zelf weer op het podium. In september bracht hij voor het eerst sinds acht jaar een eigen album uit. Jimmy Lee heet die plaat en die komt  recht uit het hart. Saadiq verwerkt in zijn muziek het verlies van zijn broer die is overleden aan een drugsverslaving. ‘Diepgravende soul’ en ‘prachtige songs over verlies’ schrijft de muziekpers.  Saadiq zet al zijn vakmanschap in om het verhaal over zijn pijn te vertellen met klassieke soul. 

Vrijdag 20.15 uur in Doornroosje.

Verhalen uit het Midden-Oosten

Sahand Sahebdivani en Raphael Rodan, de een uit Iran, de ander uit Israël. Beiden hebben ze van verhalen vertellen hun vak gemaakt. Op het  International Storytelling Festival Amsterdam besloten ze hun krachten te bundelen en samen voorstellingen te maken over hun verleden, hun culturen en de bron van de vijandschap van hun landen. De Thiemeloods en cultuurorganisator Meneer Otis laten in drie avonden zien wat die samenwerking heeft opgeleverd. De eerste voorstelling, Kingdom of Fire and Clay, combineert klassieke Joodse en Iraanse verhalen met de persoonlijke geschiedenissen van Raphael en Sahand. De tweede, My Father Held a Gun, gaat over oorlog en vrede, heldendaden en liefde voor het leven. In de laatste show duiken de vertellers in de mythologieën van hun voorouders. De voorstellingen zijn in het Engels. 

Vrijdag 21.00 uur in de Thiemeloods (de andere twee voorstellingen zijn op 29 november en 13 december)

Bockjes proeven

IJsselbock, Abdijbock, Opgebokt, Wildebok, Bockenreyder. Brouwers bedenken de prachtigste namen voor hun bockbieren. Het Nijmeegse Oersoep heeft dit najaar weer Sexy Motherbocker gebrouwen. Zondagmiddag kun je 25 bockbiertjes proeven hoewel het aan te raden is een keuze te maken. De cafés Samson, De Mug, De Deut, De Opera en Freddy’s hebben tal van bockbieren op de tap. Je kunt een strippenkaart kopen maar ook losse glazen aanschaffen en proeven van de donkere bieren met hun aroma's van caramel, koffie en donker fruit.

Zondag van 13.00 tot 20.00 uur op het Koningsplein, Pauwelstraat, Houtstraat.

Bockbierdag
Volledig scherm
Bockbierdag © Nijmeegse Bierfeesten

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.