Uit met Anne: groot jazztalent, keiharde metal én een wiskundige met humor

UitgaanstipsBijna weekend! Gaan we nog iets leuks doen? Tips van Gelderlander-redacteur Anne Nijtmans.

Nieuwe ster in de jazz

Volledig scherm
Oscar Jerome © PR

Deze artiest wordt gezien als een grote belofte. Zanger, gitarist en componist Oscar Jerome is een opkomend talent uit de Londense jazzscene. Met zijn band laat hij een coole jazzsound horen,  doordrenkt met soul en hiphop. Hij speelde op de belangrijkste podia in Engeland en vorig jaar was hij te gast in het VPRO-programma Vrije Geluiden.

Doornroosje heeft hem naar Nijmegen gehaald voor een concert in Brebl, dat meer een jazztent is. Jerome studeerde korte tijd jazzgitaar, maar koos al snel voor het podium. Hij doet niets liever dan spelen. Daarom is hij ook sessiemuzikant en speelt onder meer  in het Londense jazz en afrobeatcollectief Kokoroko.

Vrijdag 20.30 uur in Brebl.

Nerd met humor

Volledig scherm
© Jaap Reedijk

Jan Beuving is wiskundige én cabaretier. Zijn shows zitten vol slimme feitjes en nerds-humor. Zijn eerste soloprogramma Raaklijn ging over de raakvlakken tussen wiskunde en maatschappij. Het leverde hem de Neerlands Hoop op, de prijs voor de cabaretier met het grootste toekomstperspectief. Nu toert hij rond met de show Rotatie, weer een  wiskundeterm. Beuving werd ermee genomineerd voor de cabaretprijs Poelifinario. 

Een rotatie is een draai. En Beuving geeft een draai aan dingen. Zijn taal maakt pirouettes en de logica tolt rond. Het programma begint met spitsvondigheden, maar gaandeweg wordt het persoonlijker en gevoeliger, waarbij Beuving wel gevat blijft.  In Rotatie zit vaste begeleider Tom Dicke aan de vleugel en Beuving staat op het podium in een ruitjesoverhemd, zoals het hoort bij een nerd.

Zaterdag 20.30 uur in de Lindenberg.

Headbangen met The Filth Hounds

The Filth Hounds komt uit Newcastle upon Tyne. Dat is in het oosten van Noord-Engeland, zoiets als de Achterhoek bij ons. De vier Engelsen spelen metal zoals die al tientallen jaren wordt gemaakt. In  de traditie van Iron Maiden en Judas Priest: ruig, melodisch en keihard. Hun recentste album Hair of the hound  werd enthousiast ontvangen in die wereld. De band staat in het Nijmeegse rockcafé Backstage, al bijna dertig jaar de thuishaven voor liefhebbers van stevige muziek. Bovendien zijn de toegangsprijzen er vriendelijk. Het voorprogramma is van Temple Force, een band uit de regio Nijmegen en Arnhem.

Zaterdag 21.30 uur Backstage, Bloemerstraat.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.