Volledig scherm
Luna Zegers is te horen tijdens het Flamencofestival. © Tanya Lara

Uit met Anne: tuinvogels, verstilde en uitbundige muziek

uitgaanstipsBijna weekend! gaan we nog iets leuks doen? Tips van Gelderlander-redacteur Anne Nijtmans.

Kijken naar vogeltjes

Altijd mee willen doen aan de Nationale Tuinvogeltelling maar je kunt nog geen mees van een mus onderscheiden? Dan kun je zaterdag oefenen bij De Bastei. Er is een workshop waar je vogels leert herkennen. Bovendien nemen gidsen je mee op excursie in het Valkhofpark.

De Nationale Tuinvogeltelling is dit jaar in het weekend van 25 tot en met 27 januari. Een initiatief van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. De telling is bedoeld om informatie te verzamelen over hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Om ze beter te helpen en te beschermen. En een manier om mensen bekend te maken met vogels in hun leefomgeving.

Zaterdag in De Bastei vanaf 13.00 uur.

Veel doen met weinig

Onder de titel Less is more! geven harpiste Lavinia Meijer, dirigent Bas Wiegers en Het Gelders Orkest een concert dat het publiek meeneemt in de wereld van de minimal music. Dit genre gaat uit van de kleinste beweging in de muziek. Bekende componisten als Philip Glass, Tirey Riley en John Adams komen voorbij. Maar ook de meditatieve verstilling van Arvo Pärt en de dromerige klanken gebaseerd op vogels rond de poolcirkel in de compositie Cantus Arcticus van Einojuhani Rautavaara, en een nieuw werk voor harp van Ludwig-Leone. De makers beloven een reis naar de essentie van muziek. 

Zaterdag, De Vereeniging, 20.30 uur.

De warme klanken van flamenco

Uitbundige muziek en dans uit zuidelijk Spanje, dat is flamenco. Op het Flamencofestival in LUX zijn zondag concerten, dansvoorstellingen, een workshop, een expositie en Spaanse hapjes. 

Er komen grote namen uit dit genre. Zoals danseres Jessica Achten en gitarist Tijn van der Sanden die samen het due Encuentros vormen. Ze treden op met zangeres Erminia Fernández.  En Luna Zegers die als eerste  buitenlander ooit de opleiding flamencozang in Barcelona afrondde. Ze vormt een duo met gitarist Vincente Santiago.

's Avonds staat het Myrddin de Cauter Trio op het podium. De Cauter heeft zijn hart en ziel aan de gitaar verpand. Met verwijzingen naar klassiek, jazz en gipsy is flamenco de rode draad in alles wat hij doet. Hij treedt op met met danseres Saïdjah Galo en zanger Esteban Murillo.

LUX, zondag, vanaf 15.00 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.