The BlueBirds, met v.l.n.r.  Rachèl Louise, Elske DeWall en Krystl
Volledig scherm
The BlueBirds, met v.l.n.r. Rachèl Louise, Elske DeWall en Krystl © Eigen foto

Uit met Anne: Wiro’s sessies, Nashvillesound en cichoreikoffie

Uit met AnneBijna weekend! Gaan we nog iets leuks doen? Tips van Gelderlander-redacteur Anne Nijtmans.

Uit liefde voor Nashville

Elske de Wall, Krystl en Rachèl Louise hadden elk een eigen loopbaan als zangeres. Hun liefde voor de Amerikaanse televisieserie Nashville bracht hen bij elkaar. De serie gaat over het muzikantenleven in deze Amerikaanse stad die ook wel bekend staat als de hoofdstad van de country.

 Nashville inspireerde de zangeressen om samen songs te schrijven en een paar shows te doen onder de naam The Bluebirds. Een andere inspiratiebron was de samenwerking van Dolly Parton, Linda Ronstadt en Emmylou Harris.

Het Nederlandse trio begon met covers van de heldinnen maar inmiddels hebben de zangeressen een eigen stem gevonden. Debuutalbum Sisters laat een volwassen act horen en werd met lof ontvangen. Ook op de podia en festivals doet The Bluebirds het goed. Wie van klassieke Americana houdt en meerstemmige zang, heeft een mooie avond.

Zondag 20.15 uur, Doornroosje

Wiro’s Wunder Sessie

Wiro Mahieu, de initiatiefnemer van de jamsessies in café Wunderkammer.
Volledig scherm
Wiro Mahieu, de initiatiefnemer van de jamsessies in café Wunderkammer. © Paul Rapp

Ooit waren er in Nijmegen legendarische jazzsessies. Twintig jaar lang kwamen op maandagavond in café Odessa muzikanten bij elkaar om te spelen en improviseren. Daar kwam altijd publiek op af. De Nijmeegse bassist Wiro Mahieu heeft er veel geleerd en kijkt er met een warm hart op terug.

Daarom heeft hij de Nijmeegse jamsessies nieuw leven ingeblazen. Onder de naam Wiro’s Wunder Sessie wordt sinds half oktober elke zondagavond gemusiceerd in café Wunderkammer. Gerenommeerde muzikanten spelen de eerste en laatste set, Wiro's muzikale netwerk is groot. Komende zondag zijn dat Alfons Verreijt (zang en basgitaar), Florian Hoefnagels (slagwerk) en Richard Doodkorte (gitaar). Verder mag iedere muzikant het podium op: bands en individuele muzikanten.

Zondag 19.30 uur, café Wunderkammer, Houtstraat 47

Oorlogsproeverij

Het nieuwe Vrijheidsmuseum in Groesbeek al gezien? Het is de opvolger van het Bevrijdingsmuseum. Groter, moderner en completer. Natuurlijk gaat het in op belangrijke oorlogshandelingen die in deze regio speelden maar ook vrijheid in het algemeen komt aan bod.

Verder een tijdelijke tentoonstelling over Afro-Amerikaanse soldaten in het geallieerde leger. Zondag is er een bijzondere activiteit: je kunt proeven van de producten die men in de oorlog gebruikte zoals cichoreikoffie, zoethout en bevrijdingsbrood. 

Zondag 14.00 uur, Vrijheidsmuseum Groesbeek

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.
Volledig scherm
Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. © Theo Peeters

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.