Volledig scherm
Security en hoge hekken bij evenemententerrein van het Democratiefestival, dat vrijdag en zaterdag wordt gehouden. © Bert Beelen

Uitgebreide veiligheidsmaatregelen rond Democratiefestival

NIJMEGEN - Op het evenemententerrein van het Democratiefestival op Veur-Lent gelden duidelijke veiligheidsregels. De plek is afgezet met hoge hekken en de mensen van security mogen fouilleren. Paraplu’s zijn verboden en honden mogen het terrein niet op.

Dat is een standaardprocedure, volgens woordvoerster Elly Klut van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ,,Die maatregelen worden bij alle festivals getroffen.” Er zijn wel verschillen met andere festivals. Zo kunnen bezoekers maar één ticket bestellen. Als ze dat doen, moeten ze ook persoonlijke gegevens doorgeven, zoals geboortejaar en geboorteplaats.

Op de website van het Democratiefestival wordt uitgelegd waarom: ‘Je geboortedatum en geboorteplaats hebben we nodig omwille van de veiligheid. Deze gegevens worden uiterlijk twee weken na het festival vernietigd. Zorg ervoor dat je je ook kunt legitimeren bij aankomst’.

Kaarten aan de poort

Volgens woordvoerster Klut worden de gegevens ook gebruikt om ,,achteraf te kunnen kijken of er ook echt een goede afspiegeling van de maatschappij naar het festival toe is gekomen. Dat streven we namelijk na. We slaan de gegevens verder niet op. Een legitimatiebewijs moet je altijd bij je dragen.”

Bezoekers die op de bonnefooi komen, kunnen ook nog een ticket krijgen. Bij de entree worden ook weer dezelfde persoonlijke gegevens genoteerd.

Beperkte parkeerruimte

De parkeergelegenheid bij het festivalterrein is beperkt. De auto kan gestald worden op een groenstrook aan de Parmasingel, verkeersregelaars begeleiden de automobilisten. Als er geen plaats meer is worden zij doorgestuurd naar parkeerterrein Oude Stad aan de andere kant van de rivier. Een dagkaart kost daar 7,10 euro. Veel bezoekers komen met hun gemeente mee in bussen, bezoekers van dichterbij wordt aangeraden met de trein of de fiets te komen. Er zijn stallingen ingericht.

De gemeente Nijmegen heeft een speciale vergunning afgegeven voor het Democratiefestival zodat er veel meer ruimte van het eiland Veur-Lent gebruikt kan worden. Het gebruikelijke evenemententerrein is veel kleiner, maar Nijmegen maakt graag een uitzondering. ‘De gemeente Nijmegen hecht als gaststad grote waarde aan dit evenement’, luidt de officiële verklaring. Op de extra ruimte komen geen activiteiten die overlast veroorzaken: dus geen geluidsbronnen of toiletten, maar sponsortenten en debatlocaties.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.