Uitslaande brand legt groot deel winkelcentrum Nijmegen in de as

updateNIJMEGEN - Een brand in de voormalige Spar-supermarkt Looijschelder in Nijmegen heeft een groot deel van winkelcentrum Weezenhof in de as gelegd in de nacht van maandag op dinsdag. Behalve de supermarkt is ook een groot aantal kleinere winkels uitgebrand.

Volledig scherm
De brandweer bezig met het blussen van de brand in Nijmegen. © Roland Heitink/ Persbureau Heitink
Volledig scherm
Brandweerlieden in actie bij de brand in winkelcentrum Weezenhof in Nijmegen. © John Beckmann/N1
Volledig scherm
Het vuur is in de verre omgeving te zien. © John Beckman/N1
Volledig scherm
Hoewel de brand onder controle is, slaan er af en toe nog vlammen uit het dak. © DG
Volledig scherm
Hoewel de brand onder controle is, slaan er af en toe nog vlammen uit het dak. © DG
Volledig scherm
De brandweer was met meerdere voertuigen en een hoogwerker uitgerukt om het vuur te blussen. © Vincent / ViWa Media

De brand ontstond rond 01.45 uur en is via het dak overgeslagen naar andere winkels. Volgens een brandweer woordvoerder zijn zeker tien winkels getroffen, waaronder een drogisterij, de slagerij, een kapsalon en een stomerij.

Brand meester
De brandweer was met in totaal acht voertuigen aanwezig, waaronder drie hoogwerkers, en heeft dinsdagmorgen rond 06.45 uur het sein brand meester gegeven. Volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid duurt het nablussen nog de hele ochtend. Of het winkelcentrum dinsdag open kan, is niet duidelijk.

De naastgelegen Prins Clausschool is uit de rook gebleven. Brandweerlieden hebben de school veilig verklaard, nadat ze daar binnen hebben gecontroleerd.

Grote schade
De exacte omvang van de schade aan het winkelcentrum is nog onbekend, maar duidelijk is dat die zeer groot is. Twee of drie winkels zijn gespaard gebleven, de rest van de zaken kan goeddeels als verloren worden beschouwd.

Er is geen asbest gevonden in het pand. Er bestaat ook geen ontploffingsgevaar meer voor de gasflessen die zijn gevonden in het winkelcentrum, aldus een brandweerwoordvoerder. Niemand is gewond geraakt.

Rookwolken
Door de brand waren grote rookwolken tot ver in de omgeving te zien. Uit metingen blijkt dat de concentratie gevaarlijke stoffen in die rook zo laag is, dat er geen gevaar bestaat voor de omgeving. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk en wordt onderzocht.

Asbest en gas
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid adviseert buurtbewoners ramen en deuren te sluiten om de rook buiten te houden. Ook wordt geadviseerd op afstand te blijven en de ventilatie uit te schakelen.

Gestopt
De Spar waarin het vuur is ontstaan was op 14 januari van dit jaar voor het laatst open. Uiteindelijk is wegens gebrek aan vooruitzichten besloten te stoppen met het filiaal. 

Volledig scherm
De ravage is groot na de brand in winkelcentrum Weezenhof. © DG
Volledig scherm
De brandweer bezig met nablussen na de brand in winkelcentrum Weezenhof. © DG
Volledig scherm
De brandweer bezig met nablussen na de brand in winkelcentrum Weezenhof. © DG

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.