Volledig scherm
Ru Dahm (links) en Lisa Hulshof met de Safe:Bit. © Paul Rapp

Uitvinders Montessori College winnen prijs met valalarm

AMSTERDAM / NIJMEGEN - Twee leerlingen van het Montessori College in Nijmegen hebben woensdag een prijs gewonnen met hun uitvinding van een armband die automatisch alarm slaat als ouderen gevallen zijn. Lisa Hulshof (15) en Ru Dahm (15) stonden hiermee in de finale van de STEAM Cup Challenge, een wedstrijd programmeren voor scholieren. 

In wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam wonnen ze de prijs voor de beste presentatie. Hun Safe:Bit registreert bij een val een hoge G-kracht en geeft dan een alarmsignaal af. Volgens de jury zou de uitvinding vrijwel direct ingezet kunnen worden in verzorgingshuizen. De Nijmeegse leerlingen vielen tussen de tien finalisten op met hun presentatie waarbij ze in een sketch demonstreerden hoe de Safe:Bit werkt.

STEAM is de Engelse afkorting van science, technology, engineering, arts en mathematics. De wedstrijd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs is opgezet om leerlingen op een kritische én praktische manier te laten nadenken over problemen, terwijl ze tegelijkertijd aan hun wiskundige- en wetenschappelijke kennis werken. Bij het Montessori College gebeurde dat tijdens het vak informatica.

Volledig scherm
Alle prijswinnaars van de STEAM Cup Challenge in NEMO in Amsterdam. © Menno Ringnalda
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraaien
    PREMIUM

    Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraai­en

    ARNHEM - Je denkt dat je rustig en veilig woont, en opeens moet je je huis uit vanwege een gaslucht en explosiegevaar. Het gebeurde afgelopen zomer in Nijmegen twee keer binnen vier dagen: aan de Gildekamp in Lindenholt op 8 juli 2019, en aan de Neerbosscheweg vlak bij het Goffertstation op 11 juli. Wat de geestelijke gezondheidszorg niet kan voorkomen, komt bij de rechter op het bord. En wat doet die ermee?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.