Ru Dahm (links) en Lisa Hulshof met de Safe:Bit.
Volledig scherm
Ru Dahm (links) en Lisa Hulshof met de Safe:Bit. © Paul Rapp

Uitvinders Montessori College winnen prijs met valalarm

AMSTERDAM / NIJMEGEN - Twee leerlingen van het Montessori College in Nijmegen hebben woensdag een prijs gewonnen met hun uitvinding van een armband die automatisch alarm slaat als ouderen gevallen zijn. Lisa Hulshof (15) en Ru Dahm (15) stonden hiermee in de finale van de STEAM Cup Challenge, een wedstrijd programmeren voor scholieren. 

In wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam wonnen ze de prijs voor de beste presentatie. Hun Safe:Bit registreert bij een val een hoge G-kracht en geeft dan een alarmsignaal af. Volgens de jury zou de uitvinding vrijwel direct ingezet kunnen worden in verzorgingshuizen. De Nijmeegse leerlingen vielen tussen de tien finalisten op met hun presentatie waarbij ze in een sketch demonstreerden hoe de Safe:Bit werkt.

STEAM is de Engelse afkorting van science, technology, engineering, arts en mathematics. De wedstrijd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs is opgezet om leerlingen op een kritische én praktische manier te laten nadenken over problemen, terwijl ze tegelijkertijd aan hun wiskundige- en wetenschappelijke kennis werken. Bij het Montessori College gebeurde dat tijdens het vak informatica.

Alle prijswinnaars van de STEAM Cup Challenge in NEMO in Amsterdam.
Volledig scherm
Alle prijswinnaars van de STEAM Cup Challenge in NEMO in Amsterdam. © Menno Ringnalda
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.