Volledig scherm
Annemarie Haverkamp is hoofdredacteur van Vox. © Archieffoto: DG

Universiteitsblad Vox is weer onafhankelijk

NIJMEGEN - Universiteitsblad Vox heeft haar journalistieke onafhankelijkheid op internet na 1,5 jaar terug. Woensdag kwam de nieuwe website van Vox online: voxweb.nl . Daarmee is een einde gekomen aan de bemoeienissen van Johan van de Woestijne, hoofd communicatie van de Radboud Universiteit Nijmegen (RUN), met de inhoud van de webpublicaties van de redactie.

In 2010 besloot de raad van bestuur van de RUN de website van Vox uit de lucht te halen. Daarvoor in de plaats kon de Vox-redactie artikelen publiceren op de website van de RUN. De redactie werd samengevoegd met de communicatie-afdeling van de universiteit.

Vox hield journalistieke zeggenschap over het gedrukte maandblad. Maar het hoofd communicatie werd verantwoordelijk voor de inhoud van de gezamenlijke website. Daarmee verloor Vox voor de publicaties op internet de journalistieke onafhankelijkheid. Zo mocht de redactie niet publiceren op de website over de berispte hoogleraar Roos Vonk.

Hoofdredacteur Annemarie Haverkamp van Vox is opgelucht weer een eigen platform te hebben. "In de praktijk bleek dat bedrijfscommunicatie en onafhankelijke journalistiek op hetzelfde platform niet werkt. Het nieuws kwam niet uit de verf. Ook voor de buitenwereld bleek het verwarrend."

Volgens Haverkamp werden kritische artikelen over de RUN in de kiem gesmoord, omdat journalisten van Vox in het achterhoofd hadden dat het hoofd communicatie goedkeuring moest geven. "Ideeën werden niet meer uitgewerkt omdat het onze rol niet meer was. Maar voor het gedrukte blad konden we dat wel doen. Dat maakte het ingewikkeld."

Hoofd communicatie Johan van de Woestijne wil niet op de censuurkwestie ingaan, behalve dat het volgens hem geen enkele rol speelt. "We wilden efficiënter gaan werken. Maar we hebben geconcludeerd dat het teveel verwarring oplevert. Dat wil je niet in de communicatie. Dus hebben we er een streep doorgezet."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.