Volledig scherm
Radboud Universiteit © anp

Universiteitsbreed onderzoek naar werkdruk

NIJMEGEN - Er komt een universiteitsbreed plan om de werkdruk te verminderen voor medewerkers op de Radboud Universiteit. Ook gaat de universiteit meer werk maken van duurzaamheid. Dat zei bestuursvoorzitter Daniel Wigboldus maandag in zijn nieuwjaarsrede.

Eind januari wordt alle wetenschappers van de Radboud Universiteit gevraagd een enquête in te vullen over de ervaren werklast. Decanen van alle afdelingen zullen voorstellen doen die de werkdruk en werkstress voor hen moeten verlagen. In maart volgt hieruit een universiteitsbreed plan. 

,,Het gaat vaak om het vinden van een gezonde balans tussen energievretende en energiegevende taken",  lichtte bestuursvoorzitter Daniel Wigboldus van de Radboud Universiteit toe.  

Vakbonden

Aanleiding voor het universiteitsbrede onderzoek is onder meer een demonstratie die de vakbond voor wetenschappers hield tijdens de opening van het academisch jaar in september. Op alle universiteiten wordt geklaagd over de te hoge werkdruk. Landelijk hebben vakbonden druk op de universiteiten uitgeoefend om maatregelen te nemen. 7 van de tien medewerkers ervaart de werkdruk als 'hoog tot zeer hoog'. 

Onder meer de dwang om te moeten publiceren in wetenschappelijke tijdschriften wordt als belastend ervaren. Ook de combinatie van onderwijs en onderzoek, waarbij het geven van colleges hand in hand moeten gaan met publiceren, vinden medewerkers zwaar. 

Ongebruikte emissierechten

Op het gebied van duurzaamheid wil de Radboud Universiteit de komende jaren 2 procent energie per jaar besparen. ,,Ongebruikte emissierechten verkopen we niet.  Afval zamelen we steeds meer gescheiden in", stelt Wigboldus. 

Ook voor de insecten gaat de universiteit zich sterk maken. In 2017 toonden wetenschappers van de Radboud Universiteit aan dat het aantal insecten drastisch daalt. ,,Als u onder uw stoel kijkt, vindt u daar een stuk afbreekbaar papier, en daarin zitten bloemenzaadjes", liet Wigboldus zijn toehoorders weten. ,,Als u die in de grond stopt, draagt ook u een beetje bij aan het herstel van de insectenpopulatie." 

Plannen voor insecten als lunch zijn daarentegen afgeschoten, grapte Wigboldus. ,,Wel krijgt u straks bij onze duurzame vegetarische lunch ook soep van doorgedraaide tomaten."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.