Volledig scherm
PREMIUM
Een malariamug. © U.s. Centers for Disease Control and Prevention

Vaccin tegen malaria werkt, maar is nog niet inzetbaar

NIJMEGEN - Malaria laat zich heel lastig bestrijden, maar als iedereen echt wil, kan er over tien jaar een vaccin liggen. Daarvan is arts-onderzoeker aan het Radboudumc Jona Walk overtuigd. De bestrijding van ebola is voor haar het bewijs.

Jona Walk (31) heeft met eigen ogen gezien hoe verwoestend malaria kan zijn, jaren geleden op de kinderafdeling van een groot ziekenhuis in Malawi. Er werkten twee doktoren en elke dag kwamen er negentig nieuwe malariagevallen binnen, vooral heel jonge kinderen. ,,Dan kun je de beste arts ter wereld zijn, maar daar valt niet tegenop te werken.’’

Alle medicijnen en preventieve maatregelen ten spijt. Jaarlijks worden meer dan 200 miljoen mensen ziek van deze parasiet, die via muggen in het bloed van patiënten terecht komt. Daarvan sterft een half miljoen, vooral kinderen onder de 5 jaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.