Volledig scherm
Het nu nog kale Kelfkensbos moet een gezellig ontmoetingsplek worden. © Paul Rapp

Valkhofkwartier wordt toeristische hotspot

NIJMEGEN - De historie van de Romeinen tot de Tweede Wereldoorlog, de cultuur in Museum Het Valkhof en De Lindenberg, de natuur van Valkhofpark en De Bastei en het culinaire van Kelfkensbos: over tien jaar moet het gebied dé hotspot zijn voor bezoekers van de stad.

Nijmegen heeft deze week het officiële startsein gegeven voor de ontwikkeling van het Valkhofkwartier, een van de meest ambitieuze en veelomvattende plannen van het huidige gemeentebestuur. Het moet de plek worden waar bezoekers onder meer een tijdreis kunnen maken in de geschiedenis, door één van de musea binnen te gaan, de diverse ruïnes in het Valkhofpark te bekijken en langs nieuwe visualisaties te wandelen waar eerder grachten en de stadspoort waren.

1900

Het is tegelijk de locatie waar de belangrijkste culturele instellingen en rijksmonumenten zijn verzameld, de glorieuze entree van de stad met een te renoveren stadspark die de grandeur terugkrijgt van het jaar 1900. Om dat te bewerkstelligen zullen de komende jaren ook flinke ruimtelijke ingrepen worden gepleegd op Kelfkensbos, Sint Jorisstraat, Voerweg en Traianusplein. De afgelopen jaren heeft het Kelfkensbos zich al ontwikkeld tot culinaire hotspot van de stad, met legio restaurants en eethuizen. Dat maakt het uitermate geschikt als ontmoetingsplek.

10 jaar

Het plan voor het Valkhofkwartier omvat een groot scala aan projecten, waarvan het zeker tien jaar duurt voordat ze allemaal gerealiseerd. ,,We gaan volgend alle kosten ramen en dan bekijken we wat wel en niet gerealiseerd kan worden", zegt wethouder Noël Vergunst, die het plan gaat uitvoeren. ,,Er is voor deze coalitieperiode van vier jaar 2,5 miljoen gereserveerd, maar dat is alleen maar een begin en deels bedoeld als cofinanciering. We hebben uiteindelijk een veelvoud nodig.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.