Volledig scherm
PREMIUM
Valse briefjes van 50 euro. © Eigen foto

Vals geld bederft de pret tijdens Vierdaagsefeesten

Bij de politierechterNIJMEGEN - Nijmegenaar Henny Sackers genoot al landelijke bekendheid omdat hem als hoogleraar Sanctierecht aan de Radboud Universiteit vaak zijn mening over allerlei juridische kwesties werd gevraagd. Sinds 2018 is hij helemaal BN’er omdat hij toen aantrad als marsleider van de Vierdaagse.

Jac Toes

Kleine en grote misstappen, klein en groot leed. Jac. Toes doet verslag vanuit de rechtszalen van de politierechter in Arnhem en Nijmegen.
Klik voor eerdere verslagen

Quote

Waarom zou ik met één vals biljet betalen tussen vijf echte?

Verdachte , IJmuiden

Minder bekend is dat hij ook politierechter is en het toeval wil dat hij vandaag een oordeel moet vellen over meneer De B. (25) die de festiviteiten rondom de Vierdaagse 2018 een beetje versjteerde door met vals geld af te rekenen. In café De Drie Gezusters probeerde hij te betalen met briefjes van 50, waartussen een nagemaakt biljet zat. Tijdens de fouillering op het politiebureau kwamen er nog meer valse bankbiljetten tevoorschijn.

Omdat vals geld uitgeven een opzetdelict is, moet worden vastgesteld of de verdachte wist dat hij met nepgeld betaalde. De eerste (en de laatste) zin van verdachte luidt echter: ,,Ik wist absoluut niet dat het nagemaakt geld was.’’ Dus gaat de rechter de context maar eens na. De B. blijkt samen met zijn vader uitbater van een strandpaviljoen in IJmuiden en als personeelsuitje zetten ze tijdens de Vierdaagsefeesten de bloemetjes buiten. ,,We gingen stappen van de fooienpot’’, zegt de verdachte. Kwam dat geld dan daaruit? Dat lijkt echter onwaarschijnlijk, zes maal een fooi van 50 valse eurootjes... Nee, de verdachte vermoedt dat hij dat nepgeld in handen kreeg toen hij zijn auto een paar maanden eerder via Marktplaats verkocht. Hij liep er al een tijd mee te leuren en ineens was daar een koper die patsboem 800 euro neertelde.

,,Nog gegevens van die meneer genoteerd?’’, informeert de rechter. ,,Nee, ik was blij dat ik dat ding kwijt was’’, zegt De B. Kán, maar de verdachte komt zelf uit de horeca, waarom haalde hij die biljetten niet door zijn eigen scanner? Ook dat was niet bij hem opgekomen, hij borg het geld op en haalde het pas tevoorschijn voor dat tripje naar Nijmegen.

Maar het is wel opvallend dat de arrestantenverzorger een rolletje van vijf valse biljetten uit zijn rechter broekzak haalde en nog eens 200 echte euro’s uit zijn linker broekzak. Daarvoor heeft de verdachte wél een verklaring: ,,Ik splits mijn geld op als ik uitga, zodat ik altijd een taxi of een hotelletje kan nemen.’’

Dat klinkt verstandig, maar voor de officier van justitie is dat juist het bewijs dat de verdachte willens en wetens die valse biljetten in omloop bracht. Ze benadrukt ook dat De B. als exploitant van een strandtent meteen had kunnen voelen dat die biljetten niet deugden. ,,Geld! Daar draait toch alles om in de horeca’’, zegt ze. Maar goed, ze is de beroerdste niet, ze eist slechts tachtig uur werkstraf waarvan veertig voorwaardelijk.

De verdachte probeert het nog één keer: ,,Waarom zou ik met één vals biljet betalen tussen vijf echte?’’ ,,Dat is de gebruikelijke methode, zeg ik als ervaren politierechter’’, antwoordt Henny Sackers. Toch strijkt hij over zijn hart. ,,Die nepbriefjes zijn geen klote meer waard’’, stelt hij. Dat is al een behoorlijke strop voor meneer De B. die daarom naar IJmuiden terug mag met een geheel voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.