Volledig scherm

'Van Woerkom was de eerste en de mooiste supermarkt'

NIJMEGEN - Beslist de eerste supermarkt van Nederland. "Wij dus, Van Woerkom Delicatessen. En niet Albert Heijn."

et nog als de dag van gisteren: 26 november 1946. Van Woerkom opende aan de Nijmeegse Molenstraat de eerste supermarkt van Nederland. Dat was wereldnieuws in West-Europa. "Meneer Chruso van Woerkom was mijn baas. Ik was de bedrijfsleider, meisje van 21. Ik zie nog de reclameslogan in De Gelderlander: 'Van Woerkom brengt een stukje Amerika in Nijmegen'." Een kleine revolutie in de kruidenierswereld. Het fenomeen supermarkt was volstrekt onbekend in Nederland.

Het vrouwenblad Margriet stuurde een verslaggeefster naar de Molenstraat. De vrouw is verheerlijkt: 'Je verkeert in een roes, voelt je heerseres over een klein koninkrijk. Ik was opeens geen journaliste meer, maar alleen vrouw. Ik moest en zou met zo'n mandje aan mijn arm langs de smakelijke uitstallingen lopen. Ik ben met mijn aktentas vol boodschappen weggegaan. Efficiënt boodschappen doen is volgens mij ook niet meer mogelijk'.

Ans van Oijen is nu 86, maar zo helder als kristal. Ze weet alles nog en is trots op de 41 jaar die ze volmaakte als bazin. "We waren een zelfstandige winkel, niet aan een formule gebonden. Totaal onvergelijkbaar met nu. Nu zijn er in Nederland een paar grote inkopers die bepalen wat er ingekocht wordt. Wij deden dat allemaal zelf. Je had contact met de fabrieken, kocht rechtstreeks in van Calvé, van Unox, van alles."

Van Woerkom had een geduchte reputatie in Nijmegen en daarbuiten. "De damesbladen Margriet en Libelle kwamen bij ons kijken, wat we allemaal hadden."

Als Van Woerkom het niet had, had niemand het. "Op het terrein van etenswaren had Van Woerkom alles, verse vleeswaren, verse groenten, maar ook bonbons, chocolade, gebak. We heetten niet voor niets Van Woerkom Delicatessen."

"We brandden zelf de koffie en de pinda's. We hebben zelfs wijn gebotteld, er lagen 50.000 flessen wijn in de kelder. Ik weet nog dat de wijnvaten met paard en wagen werden aangeleverd."

Het steekt haar – 'een beetje maar hoor' – dat Albert Heijn steeds rondbazuint dat zij de eerste supermarkt van Nederland hadden. "Dat is gewoon niet waar. Wij waren de eerste, én de mooiste."

De gebroeders Van Woerkom verkochten de zaak in 1969 aan 'mijnheer Hermans'. Ans van Oijen bleef, de naam ook. Later is er nog een aantal andere eigenaren geweest. Eind vorig eeuw werd de winkel overgedaan aan Super de Boer. Nu is het een Coop.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.