‘Vandalisme-kunst’ verwijderd van gevel Valkhof, geen aangifte

videoNijmegen - De ladder ging maandagochtend tegen de zijgevel van Museum Het Valkhof in Nijmegen. De ‘handtekening’ die zelfbenoemd volkskunstenaar Ralph Posset daar vrijdagmiddag met veel gevoel voor drama had gespoten, is na drie dagen weggepoetst. Daar blijft het bij. ,,Tegen de kunstenaar wordt geen aangifte gedaan", zegt Hedwig Saam, directeur van het museum. ,,We zien dit niet als vernieling, maar als een ludieke actie.”

De directeur is niet onder de indruk van de handtekening, die door Posset in grote zwarte letters op gevel was gekalkt. ,,Er zijn veel kunstenaars die dit doen. Denk aan iemand als Banksy bijvoorbeeld.” zegt Saam. ,,Het werk is wat dat betreft on-origineel”. Saam ziet de handtekening dan ook eerder als een schreeuw om aandacht en noemt het ‘een cadeau dat je liever niet krijgt’.

Met als verklaring ‘dat kunst meer waard wordt zodra er een handtekening onder staat’, spoot Posset afgelopen vrijdag in vette graffitiletters zijn naam op de zijgevel van Museum Het Valkhof.  Eerder behing hij de buitenkant van het Noordbrabants Museum met wc-rollen en een keer met Mariabeeldjes en buisjes bloed. Bosschenaar Posset wil naar eigen zeggen de wereld van de kunstinstituten opschudden. ,,Musea zijn aangeharkte tuintjes, begraafplaatsen voor voorspelbare kunst.” En: ,,Wie bepaalt dat mijn werk géén artistieke uiting is?” 

Vraagtekens

De Nijmeegse kunstenaar Jac. Splinter, zelf ook niet vies van een stuntje gericht tegen het cultuur-establishment,  plaatst vraagtekens bij de actie van Posset. ,,Vergelijk het met mijn eigen LGBTQ steunmanifestatie van afgelopen zaterdag. Dat had als doel af te leiden van de voorleesmiddag met Dolly Bellefleur en de kinderen in de bieb te beschermen. Bij Posset mis ik het doel.” De manier waarop Posset te werk gaat, kan Splinter ook niet bekoren. ,,Als hij in mijn workshop had gezeten, dan had hij een onvoldoende gekregen.”

Waarom?  ,,Wanneer je iets aanpast in de omgeving om mensen aan het denken te zetten, mag dit geen beschadigingen aanbrengen, vind ik.” 

Vandalisme

Ook de Nijmeegse oud-kickboxkampioen Perry Ubeda begrijpt geen snars van de ‘vandalisme-kunst’ van Posset. ,,Wat nou als een mooie graffiti op het museum had gezet. Was de beveiliging dan ook komen kijken en daarna weer rustig naar binnen gelopen?” 

Lezers van de website van De Gelderlander zijn al even duidelijk in hun mening. De vraag of Possets actie als kunst-uiting of als vandalisme bestempeld moet worden,  wordt door 87 procent van de 553 stemmers beantwoord met: vandalisme.

Nijmegenaar Perry Ubeda ergert zich aan handtekening van kunstenaar Ralp Posset op Museum Het Valkhof
Volledig scherm
Nijmegenaar Perry Ubeda ergert zich aan handtekening van kunstenaar Ralp Posset op Museum Het Valkhof © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.