Ralph Posset zet zijn handtekening op Museum Het Valkhof.
Volledig scherm
Ralph Posset zet zijn handtekening op Museum Het Valkhof. © Paul Rapp

Vandalisme of kunst? Posset zoekt de aandacht op

NIJMEGEN - De meesten zullen dit vandalisme noemen, maar volgens ‘volkskunstenaar’ Ralph Posset is het kunst. Met een spuitbus heeft hij vrijdagmiddag zijn handtekening gezet op Museum Het Valkhof in Nijmegen. 

Zijn assistenten hebben nog snel een keukentrapje geleend bij een restaurant aan de overkant zodat Posset zijn naam boven de het woord ‘museum’ kan spuiten. Want echt voorbereid had hij deze actie niet. ,,Ach, aan de straatkant is wel een goede plek. Ik maak tenslotte kunst voor het volk.”

,,Het museum is nu een stuk meer waard omdat het is gesigneerd door een echte kunstenaar", zegt hij met een vette grijns. ,,Zo gaat dat in de kunst. Als Karel Appel zijn handtekening ergens op zet is dat ding meteen tien keer duurder.”

Poll

De handtekening van Ralph Posset op Museum Het Valkhof is

  • Kunst (13%)
  • Vandalisme (87%)
562 stemmen

Bekend in Den Bosch

In zijn woonplaats Den Bosch zijn ze bekend met de acties van Ralph Posset. Hij voorzag het standbeeld van Jeroen Bosch van zijn eigen portret. Ook plakte hij  wc-rollen tegen het Noordbrabants Museum. En hij deed er iets met Mariabeeldjes aan de buitenmuur omdat hij binnen niet mocht exposeren. ,,Het Noordbrabants Museum heeft me gevraagd niets meer te doen", zegt Posset. ,,Geen gevoel voor humor, die Brabanders.”

Schoppen

Het is duidelijk, Posset schopt graag tegen kunstinstituten. ,,Omdat het een beperkt wereldje vol eenheidsworst is", zegt hij. ,,Wie bepaalt dat mijn werk geen artistieke uiting is? De kunstpausen?”

Bij Museum Het Valkhof was de actie van Posset bekend, maar niemand maakt er zich druk om. Een beveiliger komt even kijken en wandelt dan weer rustig naar binnen.

De actie van Ralph Posset is tevens de publieke opmaat van ‘Zo plat als een dubbeltje’, een expositie in de Expoplu in Nijmegen vol recalcitrante kunstuitingen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.