Volledig scherm
Het Vasim-complexfoto Sharon Willems/De Gelderlander

Vasim in beeld voor nieuw Museum WO II

NIJMEGEN - Het oude fabriekscomplex van Vasim in Nijmegen-West is serieus in beeld voor de vestiging van een nieuw museum over de Tweede Wereldoorlog. De gemeente heeft het complex onlangs 'aangeboden' aan de initiatiefnemers, de oorlogs- en bevrijdingsmusea in de regio (Groesbeek, Overloon en Oosterbeek).

Ze hebben enthousiast gereageerd. Eind 2010 is het plan voor dit 'nationaal moedermuseum' over de totale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog gelanceerd. Het zou tussen 2015 en 2020 de deuren moeten openen. De fondsenwerving staat pas aan het begin.

Aanvankelijk werd telkens Lent als mogelijke locatie genoemd. De gemeente zet nu echter in op de Vasim, naast de nieuwe stadsbrug. Precies op deze plek startten de Amerikanen in september 1944 ook de oversteek over de Waal om Nijmegen te bevrijden. Die operatie staat in de top tien van de meest heroïsche daden ooit van het Amerikaanse leger.

De Vasim is nu al tien jaar onder de noemer Cultuurspinnerij de werkplek van vele tientallen kunstenaars, ontwerpers en cultureel ondernemers. Zij zouden bij de komst van het Museum WO II kunnen uitwijken naar de leegstaande Honigfabriek ook langs de Waal in Nijmegen-West.

Meer lezen over Vasim als museum?
Kijk in onze papieren krant - regio Nijmegen van woensdag, 6 juni 2012- of in onze betaalde online krant


De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.