Samen met bewoners van de Jerusalembuurt bezorgt Sinterklaas het manifest over de nieuwbouwplannen bij het kantoor van Talis.
Volledig scherm
Samen met bewoners van de Jerusalembuurt bezorgt Sinterklaas het manifest over de nieuwbouwplannen bij het kantoor van Talis. © DG

Veel bewoners Jerusalembuurt tekenen manifest tegen hogere woonlasten

NIJMEGEN - Zo’n 130 van de 220 huishoudens in de Jerusalembuurt hebben een manifest ondertekend waarin woningcorporatie Talis wordt opgeroepen de sloop- en nieuwbouwplannen bij te stellen. Vrijdagochtend zijn de handtekeningen aangeboden aan Talis-bestuurder Ronald Leushuis. 

Een groep bewoners was in gezelschap van Sinterklaas naar het Talis-kantoor gekomen om het manifest te overhandigen. ,,Dit is geen verlanglijstje maar een eisenpakket", verduidelijkte de sint namens de bewoners. 

Bewoners eisen onder meer dat de woonlasten niet stijgen. Daarnaast willen ze dat het woonoppervlak en de hoeveelheid bergruimte gelijk blijft. Verder stellen ze dat er in de nieuwbouw verwarming op de bovenverdieping moet komen, in plaats van alleen vloerverwarming op de begane grond.

(Lees verder onder de foto)

Bewoners van de Jerusalembuurt zetten bij Talis hun schoen, met daarin het manifest met eisen.
Volledig scherm
Bewoners van de Jerusalembuurt zetten bij Talis hun schoen, met daarin het manifest met eisen. © DG

Onzekerheid

Talis-bestuurder Ronald Leushuis toonde begrip voor de actie. ,,Dit zijn geen onherkenbare punten. We weten van de onrust in de buurt en snappen de onzekerheid", reageerde hij. In de loop van de volgende week komt hij met een uitgebreidere reactie op het manifest, zo beloofde hij.

Volgens SP-bestuurslid Jeroen Kolkman, betrokken bij het opstellen van het manifest, gaan de huren straks gemiddeld met 30 procent omhoog. ,,Maar er zijn ook uitschieters waarbij de huur 110 procent stijgt.” Een bewoner kon dat beamen. ,,Ik ben straks 300 euro duurder uit. Dan kunnen jullie wel zeggen dat ik huurtoeslag moet aanvragen, maar ik heb mijn hele leven gewoon gewerkt voor mijn geld en ik wil geen aalmoes. Bewaar dat maar voor de mensen die het écht nodig hebben", stelde hij. 

(Lees verder onder de foto)

Namens bewoners van de Jerusalembuurt overhandigt Sinterklaas het manifest aan Talis.
Volledig scherm
Namens bewoners van de Jerusalembuurt overhandigt Sinterklaas het manifest aan Talis. © DG

Uitleggen

De onrust in de wijk is onder meer ontstaan nadat Talis tijdens informatie-avonden een tussenstand gaf van het nieuwbouwproject. ,,De reacties die we daar gekregen hebben, gebruiken we om de plannen zo goed mogelijk te maken", aldus Leushuis. Volgens hem duurt het nog drie tot vier weken voordat alle plannen helemaal klaar zijn. 

,,Die gaan we daarna huis aan huis bezorgen en we gaan ook bij iedereen langs om uitleg te geven. We kunnen het onmogelijk iedereen naar de zin maken, maar als we ergens 'nee’ tegen zeggen, moeten we dat wel goed kunnen uitleggen. U kunt erop vertrouwen dat we dat gaan doen", aldus Leushuis. 

Hij herhaalde wel dat er zeker ook bewoners zullen zijn die er financieel op achteruit zullen gaan. ,,Bij een nieuwe woning past een andere huurprijs dan bij de huidige woningen. De huurprijs is sterk afhankelijk van het soort woning. Deze worden volgens strenge (milieu-)eisen gebouwd en gaan weer zeker vijftig jaar mee.”

Namens bewoners van de Jerusalembuurt overhandigt Sinterklaas het manifest aan Talis-bestuurder Ronald Leushuis.
Volledig scherm
Namens bewoners van de Jerusalembuurt overhandigt Sinterklaas het manifest aan Talis-bestuurder Ronald Leushuis. © DG

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.