Veel bewoners Jerusalembuurt tekenen manifest tegen hogere woonlasten
NIJMEGEN - Zo’n 130 van de 220 huishoudens in de Jerusalembuurt hebben een manifest ondertekend waarin woningcorporatie Talis wordt opgeroepen de sloop- en nieuwbouwplannen bij te stellen. Vrijdagochtend zijn de handtekeningen aangeboden aan Talis-bestuurder Ronald Leushuis.
Een groep bewoners was in gezelschap van Sinterklaas naar het Talis-kantoor gekomen om het manifest te overhandigen. ,,Dit is geen verlanglijstje maar een eisenpakket", verduidelijkte de sint namens de bewoners.
Bewoners eisen onder meer dat de woonlasten niet stijgen. Daarnaast willen ze dat het woonoppervlak en de hoeveelheid bergruimte gelijk blijft. Verder stellen ze dat er in de nieuwbouw verwarming op de bovenverdieping moet komen, in plaats van alleen vloerverwarming op de begane grond.
(Lees verder onder de foto)
Onzekerheid
Talis-bestuurder Ronald Leushuis toonde begrip voor de actie. ,,Dit zijn geen onherkenbare punten. We weten van de onrust in de buurt en snappen de onzekerheid", reageerde hij. In de loop van de volgende week komt hij met een uitgebreidere reactie op het manifest, zo beloofde hij.
Volgens SP-bestuurslid Jeroen Kolkman, betrokken bij het opstellen van het manifest, gaan de huren straks gemiddeld met 30 procent omhoog. ,,Maar er zijn ook uitschieters waarbij de huur 110 procent stijgt.” Een bewoner kon dat beamen. ,,Ik ben straks 300 euro duurder uit. Dan kunnen jullie wel zeggen dat ik huurtoeslag moet aanvragen, maar ik heb mijn hele leven gewoon gewerkt voor mijn geld en ik wil geen aalmoes. Bewaar dat maar voor de mensen die het écht nodig hebben", stelde hij.
(Lees verder onder de foto)
Uitleggen
De onrust in de wijk is onder meer ontstaan nadat Talis tijdens informatie-avonden een tussenstand gaf van het nieuwbouwproject. ,,De reacties die we daar gekregen hebben, gebruiken we om de plannen zo goed mogelijk te maken", aldus Leushuis. Volgens hem duurt het nog drie tot vier weken voordat alle plannen helemaal klaar zijn.
,,Die gaan we daarna huis aan huis bezorgen en we gaan ook bij iedereen langs om uitleg te geven. We kunnen het onmogelijk iedereen naar de zin maken, maar als we ergens 'nee’ tegen zeggen, moeten we dat wel goed kunnen uitleggen. U kunt erop vertrouwen dat we dat gaan doen", aldus Leushuis.
Hij herhaalde wel dat er zeker ook bewoners zullen zijn die er financieel op achteruit zullen gaan. ,,Bij een nieuwe woning past een andere huurprijs dan bij de huidige woningen. De huurprijs is sterk afhankelijk van het soort woning. Deze worden volgens strenge (milieu-)eisen gebouwd en gaan weer zeker vijftig jaar mee.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
PREMIUM't Plein8
Opvallend is het aantal eenpersoonshuishoudens: 41 procent. Daar moet de woningbouw beter op inspelen
Elk jaar presenteert de gemeente een boekwerk met vele cijfers over de stand van zaken in Nijmegen. Ik blader daar altijd doorheen. Natuurlijk, je leert de stad vooral kennen door in wijken rond te lopen en met mensen te praten, maar ook gortdroge cijfers helpen bij de beeldvorming. -
Annemarie Haverkamp vertelt over ‘Het boek van Job’: een monument voor een ontwapenend kind
‘Een monument voor een ontwapenend kind en het warme gezin waarin hij zichzelf kon zijn.’ Bijna achttien jaar lang beschreef schrijfster Annemarie Haverkamp uit Nijmegen de wereld door de ogen van haar zoon Job. Nu is er Het boek van Job, een selectie van de columns waarin ze zijn hele leven documenteerde. -
PREMIUM10
Jeugdtheater Kwatta strijdt voor voortbestaan met ultiem reddingsplan: 1,2 miljoen van gemeente nodig
NIJMEGEN - Het Nijmeegse jeugdtheater Kwatta doet een ultieme reddingspoging: het gezelschap vraagt de gemeente Nijmegen eenmalig een bedrag van 1,2 miljoen euro. Komt dat geld er, dan heeft Kwatta volgens artistiek leider Josee Hussaarts genoeg om een reddingsplan uit te voeren. -
PREMIUM
Wonen tussen hoop en vrees in het oude Jerusalem
NIJMEGEN - De plannen om de 220 huurwoningen in volksbuurt Jerusalem te slopen en er nieuwe huizen te bouwen, zorgen voor onrust. De ene bewoner staat te trappelen, de andere krijgt buikpijn van het idee dat de woonlasten omhoog gaan.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
OPROEPJE |Samen uit, samen thuis, of heb je geen QR-code?
In samenwerking met indebuurt Nijmegen