Volledig scherm
Amfibievoertuigen maakten in september de oversteek over de Waal, toen ter herdenking van operatie Market Garden 75 jaar geleden. © Paul Rapp

Veel jeugd en kunst bij 75-jarige herdenking bevrijding van regio en Reichswald-offensief

NIJMEGEN/GROESBEEK/WIJCHEN -  Bij de aanstaande herdenkingen in de regio Nijmegen van de bevrijding en Operatie Veritable, Slag om de Reichswald, is veel plek ingeruimd voor jongeren. Ook komen er in de regio tal van kunstwerken om aandacht te vragen voor de historische gebeurtenissen die dit jaar 75 jaar geleden hebben plaatsgevonden. 

Onder meer komt er een Levenslicht-kunstwerk op twee locaties in Nijmegen om te verwijzen naar de holocaust en de moord op Joden, Roma en Sinti. Zondag 26 januari worden hiervoor als eerste vijfhonderd lichtgevende stenen geplaatst bij het monument aan de Kitty de Wijzeplaats in Nijmegen. 

Quote

De vele vrijwilli­gers­ini­ti­a­tie­ven van onze inwoners kenmerken de bewogen historie van onze dorpen

Sylvia Fleuren

Een ander hoogtepunt is het jongerenevenement Free Future, ook in Nijmegen, van 3 tot en met 9 februari. Duizenden jongeren uit heel Gelderland en daarbuiten zullen debatteren en deelnemen aan colleges en activiteiten over vrijheid.

De week wordt afgesloten met een driedaags festival. In Nijmegen worden daarvoor workshops, debat, feesten en bijzondere Sunset Marches gehouden. 

Water als Wapen

In Berg en Dal wordt op vrijdag 20 maart het evacuatiemonument Water als Wapen onthuld. Dat herinnert aan het onder water zetten van de polders.

Volledig scherm
Bezoekers van Infocentrum WO2 in Nijmegen kijken in filmzaal De Experience naar de landing van parachutisten. © DG

In Wijchen komen in april kunstwerken met het thema Vrijheid op het Wijchense Meer. Voor het programma Faces to Graves op de Canadese begraafplaats in Groesbeek wordt de samenwerking gezocht met Canadese jongeren.

In Heumen wordt op 5 mei een bevrijdingsfestival gehouden. Langs de oevers van de Waal wordt op dezelfde dag over een lengte van 75 kilometer tussen Druten en Slot Loevestein een bevrijdingsfeest gehouden.  In Druten komt ook een gedichtenwedstrijd voor de jeugd. Thema: vrijheid.

Herdenken en vieren

In het herdenkingsprogramma ligt de nadruk op het samen herdenken en vieren. Naast de jeugd is er veel aandacht voor veteranen, eigen inwoners en toeristen uit binnen- en buitenland.

,,Ik ben onder de indruk van het programma dat we met veel partners hebben opgesteld”, aldus burgemeester Bruls, tevens voorzitter van de regionale stuurgroep die de herdenkingen organiseert. ,,Goed dat er veel aandacht is voor jongeren en de volgende generaties. Ik verwacht een indrukwekkend en waardig voorjaar in het kader van 75 jaar vrijheid.”

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Bezoekers van Infocentrum WO2 kijken in filmzaal De Experience naar het verschil tussen de foto's van Nijmegen na het bombardement van 1944 en het Nijmegen van nu. © DG

Infocentrum WO2

Wethouder Sylvia Fleuren van Berg en Dal is eveneens opgetogen. ,,Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom blijven we herdenken en vieren. De vele vrijwilligersinitiatieven van onze inwoners kenmerken de bewogen historie van onze dorpen.” 

Het grootse herdenkingsprogramma werd woensdag bekend gemaakt in het Infocentrum WO2 in Nijmegen. Om de inhoud van het programma toe te lichten, waren naast burgemeester Bruls van Nijmegen en wethouder Fleuren van Berg en Dal bestuurders aanwezig van de gemeenten Druten, Heumen en Wijchen. Ook directeur en gastheer Wiel Lenders van het Bevrijdingsmuseum Groesbeek en Infocentrum WO2 was present. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.