Volledig scherm
De Zevenheuvelenloop. © ANP

Veel Zevenheuvelenlopers oververhit

NIJMEGEN - Bijna één op de zeven deelnemers aan de Zevenheuvelenloop komt oververhit over de finish. Dat concludeert arts/onderzoeker MatthijsVeltmeijer van het Radboudumc Nijmegen in zijn promotie-onderzoek naar het temperatuurverloop bij 227 deelnemers van de Zevenheuvelenloop.

De lichaamstemperatuur van deze hardlopers is 40 graden of hoger. „Opmerkelijk veel lopers worden te warm. Maar zolang er geen symptomen zijn, is het behandelen van oververhitting niet per se nodig”, aldus Veltmeijer. Oververhitting kan leiden tot problemen zoals flauwvallen, warmte-uitputting of een hitteberoerte. Veltmeijer wilde met zijn onderzoek meer inzicht krijgen in het risico op oververhitting,

Hardloopkoorts
De temperatuur van de hardloper loopt op door de fysieke inspanning, maar ook 'hardloopkoorts' speelt een rol, ontdekte de onderzoeker. Door het hardlopen komen ontstekingseiwitten vrij in het bloed die de temperatuur mogelijk omhoog draaien.

Geen problemen
Komende zondag staan meer dan 30.000 hardlopers aan de start van de Zevenheuvelenloop, de wedstrijd van 15 kilometer van Nijmegen naar Groesbeek en terug. Op basis van de weersverwachtingen van zondag verwacht Veltmeijer geen problemen voor deelnemers van deze editie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.