Verandering is lastig, maar niet voor je brein
Donders WondersVeranderingen zijn stressvol en kunnen soms moeilijk te accepteren zijn, maar onze breinen kunnen de uitdaging goed aan.
Alles om ons heen is continu aan het veranderen. Je omgeving verandert, als je naar een andere plek beweegt. Je favoriete kroeg verandert haar menu om te voldoen aan de nieuwe trends (misschien toch maar eens dat vegan broodje proberen).
Zo nu en dan moet je je wachtwoorden opvragen want, hoe goed je je best ook doet, ze allemaal onthouden lukt niet. Wat het ook is, verandering is altijd een uitdaging waaraan je je moet aanpassen, maar ons brein stelt ons in staat om dat te doen.
Waarom is verandering zo uitdagend?
Verandering dwingt ons onze ideeƫn over de wereld aan te passen om nieuwe stukjes informatie erin te verwerken. Dit tast ons gevoel van veiligheid aan; we worden gespannen en alert. Dan schakelen we over naar een instinctieve modus: de vecht-of-vluchtreactie (fight-or-flight response).
Daardoor worden onze interacties met anderen moeilijker en worden onze dagelijkse routines en biologische ritmes (zoals slaap- en eetgewoontes) verstoord. Een Amerikaans onderzoeksteam stelt bijvoorbeeld voor dat emigratie kan leiden tot veranderingen in onze darmen en de bacteriƫn die daarin wonen.
Reactie vindt oorsprong in evolutie
Evolutie-wetenschappers stellen dat we onze reactie op veranderingen geƫrfd hebben van onze voorouders. Om te overleven, was het voor onze voorouders zo belangrijk dat ze sociale signalen en hun omgeving goed begrepen, dat elke kleine verandering mogelijk dodelijk kon zijn. Hoewel we ons nu niet zulke zorgen hoeven te maken om te overleven, blijven we grotendeels afhankelijk van de context van onze omgeving.
Onze hersenen verwerken veranderingen door constant informatie te updaten en op te slaan in ons zogenoemde werkgeheugen. Hier worden nieuwe stukjes informatie verwerkt en geĆÆntegreerd met bestaande kennis uit ons langetermijngeheugen.
Dit vergt veel heen-en-terug communicatie tussen dit kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen. Dit gebeurt via de verbindingen tussen hersencellen, de zogeheten synapsen. Als een verandering plaatsvindt, moet onze bestaande kennis geüpdatet worden; nieuwe synapsen ontstaan en soms worden oude vervangen. De eigenschap om nieuwe verbindingen te maken betekent dat onze hersenen ongelofelijk plastisch zijn: ze veranderen zodra onze omgeving verandert.
Vier fases van veranderingsmanagement
Blijkbaar zijn er vier fases van veranderingsmanagement. Eerst is er een initiƫle fase van ontkenning, die leidt tot een fase van woede en wrok. Die fase geeft ons interne stress die we moeten overwinnen. Het is dus nodig om naar een verkennende fase te gaan, waarin we herkennen welke voordelen er kleven aan de nieuwe informatie of situatie.
En uiteindelijk bereiken we de laatste fase: acceptatie. Het omarmen van verandering is de enige manier om nieuwe informatie volledig te verwerken en ermee om te gaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMET VIDEO5
Ineens gaat het hard met de muurschilderingen, die uitgroeien tot nieuwe iconen van Nijmegen
NIJMEGEN - Ineens verschijnen op diverse plekken in Nijmegen totaal verschillende muurschilderingen. Is het een groter plan? Nee, het is een ontwikkeling. ,,We zitten in een positieve spiraal.ā -
Met video
Bedrijventerrein Nijmegen-West toont zich van zijn charmante kant: āIk ben aangenaam verrastā
Bedrijvenpark TPN-West in Nijmegen kan wel een imagoboost gebruiken. Het kwam de afgelopen jaren vaak negatief in het nieuws door met name asfaltproducent APN die voor veel stankoverlast zorgt. Maar TPN-West is meer dan alleen APN, vindt de bedrijvenvereniging. Ze organiseerde daarom zaterdag de eerste open dag. -
PREMIUMUPDATE12
Politie verrast door aanval op NEC-supporters die als āratten in valā zaten door PSVāers: āKwam uit het nietsā
EINDHOVEN - Ze zouden nietsvermoedend op weg zijn geweest naar hun auto toen ze plots werden aangevallen. Schreeuwende mannen met capuchonnetjes. Rake klappen. Voor een groep NEC-supporters eindigde het uitduel met PSV woensdag in een drama. Ook de politie is verrast. -
Nijmegen vangt opnieuw asielzoekers op uit overvol Ter Apel. Tragisch dat het nodig is, zegt Bruls
NIJMEGEN - Honderd asielzoekers uit de overvolle crisisopvang in Ter Apel slapen vanaf deze vrijdag in de Jan Massinkhal in Nijmegen. Net als vorige maand. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.
-
PREMIUMover de tong1
Tati kookt plantaardige gerechten met het comfort van een eetcafƩ
Tati is voor vegetariƫrs al lang een bekende plek in Nijmegen. Sinds de eerste lockdownperiode is het restaurantje in Nijmegen-Oost echter volledig plantaardig. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op Ʃlke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in Ɣlle Nederlandse woningen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: āKon binnen jaar auto van 15.000 euro kopenā
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week ƩƩn euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.ā
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer