Volledig scherm
Een bordje op de muur van het schoolgebouw aan de Limoslaan in Nijmegen waarschuwt voor de mosquito. foto DG

Verbazing om mosquito's van Nijmeegse school

NIJMEGEN - Bij de Nijmeegse basisschool De Muze, midden in het Limospark, hangen al ruim twee jaar drie mosquito's onder een afdak. Het zijn omstreden apparaten die hangjongeren met een irritant hoog zoemgeluid verjagen. Het schoolbestuur – initiatiefnemer – zegt geen andere mogelijkheid te hebben gezien om de overlast ter plaatse aan te pakken.

De afdeling Veiligheid noch de burgemeester wisten iets van de mosquito's af, stelt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. Formeel hoeft dat ook niet; de apparaten hangen op eigen terrein. Het zeer indringende zoemgeluid, alleen waarneembaar voor mensen tot ongeveer 25 jaar, is echter ook vanaf de openbare weg te horen.

In de jaren 2008, 2009 en 2010 leidde Nijmeegs eerste mosquito, bij Wijkcentrum Dukenburg in de Meijhorst, tot hevige politieke discussies. Op last van de gemeenteraad moest deze door de gemeente geplaatste mosquito worden uitgezet. Later weer aan, toen weer uit. Uiteindelijk besloot toenmalig burgemeester De Graaf eind 2010 de Dukenburgse mosquito definitief het zwijgen op te leggen.

"Ik ben dan ook zeer verbaasd dat er in het Limospark mosquito's blijken te hangen", zegt de Nijmeegse GroenLinks-fractievoorzitter Noël Vergunst. "Als de gemeente niet is geïnformeerd, dan vind ik dat niet zo netjes. Ik ben onaangenaam verrast. Ik vind het een disproportioneel middel dat niet bij een school past."

Toine Janssen, bestuurder van scholenkoepel Conexus waar de Muze onder valt, stelt dat de mosquito's zijn geplaatst in overleg met buurtbewoners en met medeweten van de politie. "Er hangen daar waarschuwingsbordjes, we hebben er nooit stiekem over gedaan. En we staan volledig in ons recht: het mag. Wij kiezen voor de veiligheid van onze leerlingen."

In portieken van het aan de Limoslaan gevestigde schoolgebouw werden enkele jaren geleden wietzakjes, spuiten, blikjes en andere gevaarlijke spullen gevonden, zegt Janssen. "Zelfs gebruikte condooms." Sinds de komst van de apparaten is de overlast volgens hem flink teruggedrongen.

  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.