Lachgaspatronen.
Volledig scherm
Lachgaspatronen. © ANP

Verbod op lachgas in regio komt steeds dichterbij, festivals leggen verkoop aan banden

NIJMEGEN/ WINTERSWIJK - Lachgas wordt mogelijk in veel gemeenten in de regio verboden. Op grote evenementen en festivals, zoals de Zwarte Cross en de Nijmeegse Vierdaagsefeesten, mag het genotsmiddel nu al niet verkocht worden vanwege de ongewenste gezondheidsrisico’s.

Quote

In Winters­wijk neemt het aantal meldingen van lachgas toe. Dat baart ons zorgen

Woordvoerder gemeente Winterswijk

Dat blijkt uit een rondgang van dagblad De Gelderlander. Gemeenten die een lokaal verbod op lachgas overwegen zijn Aalten, Arnhem, Bronckhorst, Cuijk, Culemborg, Grave, Mill en Sint Hubert, Oude IJsselstreek, Tiel, West Betuwe en Winterswijk.

Het middel zorgt bij inademing voor een korte, sterke roes. Het Trimbos-instituut waarschuwt voor klachten als verwardheid en duizeligheid, bij langdurig gebruik kunnen ook tintelingen ontstaan.

De lege lachgaspatronen worden vaak op straat achtergelaten. In Winterswijk vonden agenten vorig weekeinde een groot aantal kokertjes op het schoolplein van een basisschool. ,,In Winterswijk neemt het aantal meldingen van lachgas toe, van één in 2016 naar tot nu toe zeven dit jaar. Dat baart ons zorgen’’, zegt een gemeentewoordvoerder. Winterswijk kijkt daarom samen met de politie of een lokaal verbod op gebruik en bezit van lachgas mogelijk is.

Controle op festivals

Lachgas is legaal, maar vrijwel alle grote feesten en festivals in de regio verbieden de verkoop en het gebruik van de populaire partydrug al. Zo horen lachgashandelaren vandaag niet thuis op dancefeest Emporium in Wijchen, vindt organisator Matrixx Events. Op festival Down The Rabbit Hole bij Beuningen en de Nijmeegse Vierdaagsefeesten is verkoop en gebruik van de partydrug al langer verboden.

Ook het Arnhemse dancefeest Free Your Mind en de Zwarte Cross controleren komende zomer op lachgas. Wie met het middel wordt betrapt, moet het inleveren. Bezoekers kunnen in het uiterste geval van het terrein worden gezet.

Bureau HALT

De Tweede Kamer is terughoudend met de invoering van een landelijk beleid voor lachgasgebruik, hoewel gemeenten daar wel voor pleiten. Zo willen Kamerleden eerst meer duidelijkheid over de gezondheidsrisico’s. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan een gemeente lachgas niet zomaar verbieden. Dat kan alleen op specifieke plekken waar bijvoorbeeld veel overlast is, zegt Elly Klut van de VNG. Handhavers die daar toch iemand een ballon zien leegzuigen, kunnen minderjarigen naar bureau HALT sturen of een boete uitdelen.

Handelsbedrijf WWTC, een bekende spelers op de lachgasmarkt, pleit voor veilige regels en wil daar graag met de minister over in gesprek.

Bekijk hieronder hoe jouw gemeente denkt over een verbod op lachgas.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.