Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © ANP

Verdachte van brandstichting in Lent blijft vast

LENT/ARNHEM – Een 20-jarige verdachte van levensgevaarlijke brandstichting op 3 maart in een begeleid wonen instelling in Lent, blijft voorlopig nog vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag beslist.

De verdachte bewoonde een kamer in de instelling aan de Edith Piafstraat en veroorzaakte brand met een brandende sigaret in een schoen.

Volgens camerabeelden handelde de toen 19-jarige rustig en kalm, en zat er ook aardig wat tijd tussen het ontstaan van de brand en het waarschuwen van de medebewoners en de hulpdiensten.

'Geen pyromaan'

Deskundigen die de verdachte onderzochten (een man nog op papier, maar binnenkort een vrouw als het aan de verdachte ligt), beschouwen de verdachte niet als pyromaan volgens de advocaat. Wel spelen er diverse problemen waarvoor de verdachte behandeld zou moeten worden.

Omdat de reclassering dat nog zal uitzoeken en regelen, werd de strafzaak voor de Rechtbank Gelderland woensdag uitgesteld tot oktober. De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om tussentijdse vrijlating. Maar volgens de rechtbank bestaat er nog altijd gevaar voor herhaling en gaat het om een te ernstig feit waardoor medebewoners en omstanders ernstig geschokt raakten.

112-gesprekken

De advocaat maakte nog van het uitstel gebruik om de 112-gesprekken met de verdachte op te vragen en gelegenheid om de verhooropnamen met haar cliënt te mogen afluisteren. Ook wilde zij graag een deskundig oordeel hoeveel gevaar er nou echt voor medebewoners was, aangezien in de instelling alle muren van beton zijn en alle deuren brandvertragend.

De zaak gaat verder in oktober.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Janno hoeft niet de straat op, tijdelijke stop op verkamering van de baan
    Video

    Janno hoeft niet de straat op, tijdelijke stop op verkame­ring van de baan

    NIJMEGEN - Koud? Kan zijn. Maar Janno Rook (19), student politicologie, heeft het er voor over. Samen met zo’n twintig andere studenten stond hij woensdagavond anderhalf uur lang voor het stadhuis. Geflankeerd door slaapzakken en verhuisdozen. Om aandacht te vragen voor een schrikbeeld dat zomaar eens waarheid zou kunnen worden in Nijmegen, zo betoogde hij: ,,Studenten dreigen in deze stad letterlijk op straat te komen.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.