Volledig scherm
Henk Baum (inzet) en de locatie in Schaijk waar hij werd vermoord. © Marco van den Broek - MarcoFotografie

Verdachte van liquidatie uit omgeving Nijmegen
houdt lippen stijf op elkaar

DEN BOSCH - Een 21-jarige man uit de omgeving van Nijmegen wordt verdacht van de moord op Henk Baum op 22 maart 2018.  De autosloper uit Nistelrode is in zijn Porsche doodgeschoten onder een viaduct langs de Rijksweg in Schaik.

De verdachte, Danny van der Z., weigert een verklaring af te leggen tegen de politie, bleek woensdag bij een tussentijdse zitting in de Bossche rechtbank.

Naast de liquidatie denkt justitie dat de man samen met Arnhemmer Nicky P. (31) en Roemeen Dumitru M. (28) ook verantwoordelijk is voor onder meer het veroorzaken van twee explosies en brandstichtingen met zelfgemaakte brandbommen.  Zo zou het drietal verantwoordelijk zijn voor een woningbrand in Nijmegen. In die rechtszaak is de verdachten drie keer poging tot doodslag ten laste gelegd.

Moord

Volledig scherm
Van der Z. wordt verdacht van brandstichting in deze woning in Oss met een zelfgemaakte brandbom. Twee honden kwamen om het leven. De bewoner wist zichzelf op het nippertje in veiligheid te brengen. © Gabor Heeres / Marcofotografie

Justitie denkt dat Van der Z. in opdracht handelde, maar vooralsnog is niet duidelijk wie hem de opdracht gaf. De politie houdt er rekening mee dat er meer mensen betrokken waren bij de dood van Baum.

In de loop van het onderzoek kwam Van der Z. in beeld. De man, die naar nu blijkt uit de regio Nijmegen komt, werd begin oktober in Maarsbergen opgepakt in een onderzoek naar brandstichtingen en een explosie in de omgeving van Oss. Daarvoor zat hij vast in Middelburg. In de cel is hij voor de liquidatie aangehouden.

De moord lijkt een afrekening in het criminele milieu. Het slachtoffer werd in 2014 veroordeeld voor bedreiging van een wethouder vanwege een conflict over een standplaats op het woonwagenkamp in Nistelrode. Enkele maanden later vond de politie bij zijn autosloperij in Oss een vuurwapen en munitie.

Handgranaat, mortier en brandbommen

Het openbaar ministerie verdenkt Van der Z., Nicky P. en Dumitru M. van een aantal aanslagen.

Volledig scherm
Onderzoek na een explosie bij Café ‘t Berghje in Oss. © Foto Paul Driessen

In Eindhoven zou Van der Z. een handgranaat naar een woning hebben gegooid. Ook zou hij een mortiergranaat bij café ‘t Berghje in Oss hebben laten ontploffen. Daarnaast verdenkt justitie de man van brandstichtingen in woningen. In Oss zijn twee huizen meerdere keren in brand gestoken met brandbommen. Bij één van de aanslagen kwamen twee honden om het leven.

Voor de aanslagen is Van der Z. en zijn kompanen drie keer poging tot doodslag ten laste gelegd. Justitie verdenkt de mannen tot slot van een brandstichting bij een Nijmeegse woning en een reeks autodiefstallen in Brabant, Limburg en Gelderland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.