Volledig scherm
Een impressie van de nieuwbouw van Joachim en Anna aan de Groesbeekseweg in Nijmegen. De definitieve vorm kan nog wat afwijken. © SBH Architecten

Verpleeghuis Joachim en Anna gaat plat en wordt een ‘dorpje’

NIJMEGEN - Na ruim vijftig jaar wordt verpleeghuis Joachim en Anna aan de Groesbeekseweg gesloopt. Daarvoor in de plaats bouwt de Nijmeegse zorgorganisatie De Waalboog groepjes kleine huizen met een verscheidenheid aan gevels, waar zo’n 200 ouderen die complexe zorg nodig hebben, samenwonen.

Het gaat om een metamorfose die ‘tientallen miljoenen euro’s’ kost, zegt bestuurder Toke Piket van De Waalboog. Eind dit jaar gaan de slopers aan de slag. Sloop en nieuwbouw worden in fases aangepakt. In 2023 moet het klaar zijn.

Woonwijkje

Quote

Geen gangen meer, maar een straat; geen hek, maar een heg

Toke Piket, Bestuurder van De Waalboog

Met uitzondering van de kapel en het nog tamelijk nieuwe gebouw voor 36 jonge mensen met dementie gaat alles op het terrein aan de Groesbeekseweg plat. Piket: ,,Joachim en Anna is nu een instelling met paviljoens. Straks is het een woonwijkje. Geen gangen meer, maar een straat; geen hek, maar een heg. Een woonwijkje met tweehonderd bewoners in een open, groene omgeving met een brink, een soort groen pleintje, en een kapel, want die blijft behouden.”

Het nieuwbouwplan is volgens Piket ingegeven door de wens de zorg zo veel mogelijk te laten aansluiten op het leven dat ouderen leidden toen ze nog thuis woonden, met hun gezin, vrienden, buren, de kaartclub of de carnavalsvereniging. ,,Zo bieden we mensen echt een passend vervolg.”

Langer thuis

Het verpleeghuis, waar nu 220 ouderen wonen, staat er sinds 1966. De afgelopen tien jaar is er veel veranderd in de ouderenzorg, zegt Piket. De trend is dat mensen langer thuis blijven wonen. Dus komen ze pas op hogere leeftijd, gemiddeld 80 tot 85 jaar, naar De Waalboog en met complexere zorgvragen: met fysieke, maar ook psycho-geriatrische problemen, zoals dementie. 

Ouderen willen in toenemende mate ook zo lang mogelijk de regie houden over hun leven, met bijpassende zorg en huisvesting, constateert Piket. ,,De wensen zijn anders: mensen willen met een aantal anderen in een kleine groep leven. Met een gezamenlijke huiskamer, waar activiteiten plaatsvinden, ze dingen kunnen doen met familie en vrijwilligers, met een keuken waar wordt gekookt en een ruimte om de was te doen. En met een ruime studio met een eigen douche en toilet.”

SBH Architecten uit Arnhem heeft het ontwerp gemaakt voor het nieuwe Joachim en Anna. Bouwbedrijf Peter Peters uit Schaijk gaat het bouwen. Omdat de sloop en nieuwbouw in fases gaan, ‘hoeven mensen maar één keer te verhuizen’.

Quote

De wensen zijn anders: mensen willen met een aantal anderen in een kleine groep leven

Toke Piket, Bestuurder van De Waalboog
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.