Volledig scherm
Het Valkhofpark. © Theo van Zwam

'Verplichte opgraving op Valkhof
is kans voor donjon'

NIJMEGEN -  Het is goed dat er (een verplicht)  uitgebreid archeologisch onderzoek in het Valkhofpark wordt gedaan, voordat er een donjon wordt gebouwd. Het is 'geen hinderpaal voor de herbouw van de reuzentoren, maar een kans', volgens toekomstig huurder Ron Lubbers. Als er mooie dingen gevonden worden, straalt dat juist af op de nieuwe donjon.

Stef Cuppens, voorzitter van de Stichting Donjon die de reuzentoren wil herbouwen, heeft archeologen al opdracht gegeven uit te zoeken hoe het bodemonderzoek - een eis van de Rijksdienst voor Erfgoed - uitgevoerd zou moeten worden. Hij hoopt daarbij ook inzicht te krijgen in de kosten. 

Optimistisch

Wethouder Bert Velthuis heeft deze week nog eens laten weten dat 'Nijmegen geen bijdrage zal geven voor dit archeologisch onderzoek'.  Cuppens blijft desondanks optimistisch over de herbouw.  Ook Lubbers ligt niet wakker van de opmerkingen van de wethouder. Het onderzoek zal de start van de herbouw opnieuw vertragen, maar Lubbers vindt dat geen probleem. 

Ontwerper

Directeur Ron Lubbers van Haystack, toekomstige huurder van de donjon, heeft deze week ontwerper Léon Wennekes aangetrokken om plannen te ontwikkelen voor de invulling van de belevenisruimtes in de toekomstige donjon. Drie verdiepingen  worden hiervoor  'vrijgehouden worden'. In die zalen moeten bezoekers de 'beleving voelen van de historie'.

Wennekes, in 1957 geboren in Nijmegen, is al tientallen jaren betrokken bij 'belevenisprojecten' in Nederland, maar ook in het buitenland. Hij was onder meer betrokken bij het project Corpus in Leiden. Bezoekers kunnen in het gebouw Corpus (35 meter hoog) een reis maken door het menselijke lichaam. Voor Royal Delft Experience ontwikkelde hij een multimediale reis door de tijd van Delfts Blauw.  In Nijmegen was  betrokken bij het visualiseren van diverse archeologische projecten.

Uitdaging

Wennekes: ,,Ik zie het als een uitdaging om ook de grootste tegenstanders van de herbouw van de donjon zijn te verrassen met een unieke historische presentatie. Ik beschouw het Valkhof als de oerplek van Nederland. Het zit nog deels verstopt in de bodem. Archeologen kunnen dat nog naar boven halen. Het is toch fantastisch als we straks de bezoekers 'de ziel van het Valkhof kunnen laten zien en laten beleven'."

Volledig scherm
Een impressie van de donjon in het Valkhofpark. © Rutger Van Der Zalm

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.