Versmalling Graafsebrug wordt opnieuw onderzocht

NIJMEGEN - Er komt een nieuw onderzoek naar de effecten van een versmalling van de Graafsebrug voor het verkeer. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het gevaar van opstoppingen op de Graafseweg zelf, het Keizer Karelplein en de Wolfkuilseweg, maar ook naar andere verkeersroutes in Nijmegen. Binnen twee weken ligt de uitkomst van deze 'simulatiestudie' op tafel.

Dat is de uitkomst van een discussie die wethouder Harriët Tiemens woensdagochtend heeft gevoerd met enkele bedrijvenplatforms. De ondernemers hadden een gesprek aangevraagd met Tiemens omdat een eerdere belofte van een proef met een smallere Graafsebrug staduitwaarts onhaalbaar is. 

Waalbrug

Er komt nieuw onderzoek naar de effecten van een versmalling van de Graafsebrug staduitwaarts en de aanleg van bredere fietspaden.
Volledig scherm
Er komt nieuw onderzoek naar de effecten van een versmalling van de Graafsebrug staduitwaarts en de aanleg van bredere fietspaden. © Paul Rapp

Een tijdelijke kunstmatige versmalling blijkt te kostbaar en vertraagt andere werken aan wegen. Nijmegen moet tempo maken met wegaanpassingen omdat in 2018 de Waalbrug er voor langere tijd (deels) uit gaat voor groot onderhoud. Voor de start van dit werk moet niet alleen de Graafseweg verbeterd zijn, maar ook het Quackplein, de singels en het Industrieplein in West.

Overigens lieten buurtbewoners woensdagavond weten dat zij de aanpassing van de Graafseweg tot een lokale ontsluitingsroute met betere fietspaden en nieuwe slimmere verkeerslichten juist toejuichen. 

De ondernemers en de wethouder hebben afgesproken dat zij elke uitkomst van de nieuwe studie accepteren. Dus als de herinrichting tot forse knelpunten elders leidt gaat de versmalling niet door. Is er geen probleem dan wordt na de Vierdaagse met de aanpassing gestart.    

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.