Volledig scherm
De Lentmark, een uitzichttoren in het nieuwe Lent. © Gerard Verschooten

Vertraging in bouw is het geluk van de Waalsprong

NIJMEGEN - De Waalsprong is bezig met een groeispurt. Dit jaar worden er 700 huizen opgeleverd. Daarmee staat de teller op 5.700 woningen (17.000 bewoners), zo'n beetje de helft van wat er is gepland. 

Voor het slaan van de eerste paal van de Waalsprong, was op 19 januari 1998 zelfs de minister van Volkshuisvesting, Margreeth de Boer, uit Den Haag overgekomen. Er werd die dag een bouwtempo aangekondigd van 1.400 nieuwe woningen per jaar. Nijmegen-Noord zou razendsnel uit de grond gestampt worden. Einddoel: alles af in 2015.

Het liep anders. Door verzet tegen de Waalsprong, door nieuwe milieunormen, door de plotselinge plannen voor de nevengeul en - jaren later - door de crisis. De bouw stokte bij herhaling.

Gejammerd

In de politiek werd vaak gejammerd over die vertraging. Want Nijmegen had vele honderden miljoenen uitgetrokken voor de aankoop van de bouwgronden. De trage bouw zorgde voor stevige renteverliezen, een miljoen euro per maand zelfs op een bepaald moment. Later werd voor 70 miljoen euro afgeschreven op de aangekochte gronden.

Toch kan iedereen achteraf dankbaar zijn voor de vertraging. Nijmegen-Noord zou anders de zoveelste Vinexwijk van Nederland zijn geworden. Met allemaal dezelfde soort eenvormige buurten en straten. Juist snelheid maakt dat wijken heel saai worden.

Anders kijken

Vanwege de opgelopen bouwvertraging, werd Nijmegen gedwongen anders te gaan kijken naar de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel. Knellende regels werden losgelaten. Er werden vooral kleine bouwplannen ontwikkeld, er werd ruimte geboden voor experimenten én aan zelfbouwers. Diversiteit!

Thermion

De eerste bewoners van de Waalsprong kregen na enkele jaren ook meer oog voor de bijzondere natuur en kwaliteiten van de omgeving. En zij lieten flink van zich horen. De oude Thermionfabriek langs de Prins Mauritssingel is zo van sloop gered. Dit bijzondere industrieel pand is een soort ontmoetingsplek geworden.

Boomgaarden

Nog belangrijker is dat vele boomgaarden alsnog behouden blijven. Pas enkele jaren geleden ontdekte de gemeente de waarde van die groene enclaves, de herinneringen aan het tuinbouwverleden van Lent. Daarvoor was wel een 'opstand' nodig van de 'jonge' bewoners van het nieuwe Nijmegen-Noord.

Fort Lent

Die pleitten bovendien met succes voor een meer verrassende invulling van het Hof van Holland, het gebied rond Fort Lent. De bewoners van Noord zagen en zien de plek als een fantastisch uitloopgebied voor wandelingen en fietstochten. Een rustplek dus. Hun visie is uiteindelijk overgenomen.

Achteraf bedacht

Zelfs het waterschap Rivierenland is door dit 'bewonersgeluid' geïmponeerd. De twee eeuwen oude kronkeldijk bij Lent en Oosterhout blijft behouden (maar wordt wel verstevigd). Achter die dijk komen woningen op terpen, met uitzicht op Waal en stad. In 1998 was er geen enkele ontwerper die daarvan droomde. En al helemaal niemand had het toen over de nevengeul, de Spiegelwaal. Dit rivierpark is het toetje van de Waalsprong. Allemaal achteraf bedacht. Komt tijd, komt raad.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.