Volledig scherm
Werk van Theo van der Horst, zaterdag te zien en te koop. © DG

Verweesd werk van kunstenaars uit de regio voor matsprijsje te koop

NIJMEGEN - Voor een zacht prijsje een kwalitatief goed kunstwerk kopen? Dat kan zaterdagmiddag als stichting WEESgoed het depot in Nijmegen openstelt. Tekeningen gaan weg vanaf 100 euro en schilderijen voor 300 tot 600 euro, afhankelijk van de maat.

De werken die te koop worden aangeboden zijn van gewaardeerd kunstenaars Theo Elfrink, die in en rond Nijmegen werkte, en Theo van der Horst uit Arnhem. ,,We hebben liever dat mensen genieten van deze schilderijen dan dat ze ongezien staan te verstoffen", zegt Willem van Lieshout, voorzitter van WEESgoed. 

Nalatenschap

Stichting WEESgoed bekommert zich sinds een jaar om het nalatenschap van beeldend kunstenaars uit de regio Nijmegen. Want vaak weten de nabestaanden geen raad met de overgebleven kunstwerken en hebben ze er soms niet eens plaats voor. De stichting maakt samen met nabestaanden een representatieve selectie. Die werken worden veilig opgeslagen, tentoongesteld en verkocht.

WEESgoed heeft daarvoor fondsen vergaard en een flinke ruimte gehuurd in de Stadsschouwburg in het gedeelte waar eerder MuZIEum zat. Ook kan de stichting de hal en de rondgang van de schouwburg gebruiken om werk te exposeren.

Giften en verkoop

,,Jaarlijks we zo'n 15.000 euro nodig”, zegt Willem van Lieshout. ,,Het meeste gaat naar de huur en de rest zijn bijkomende kosten. Dat moeten we bij elkaar zien te krijgen met giften en de opbrengst van kunstwerken.” Vorig jaar hebben levende kunstenaars uit de regio Nijmegen werken beschikbaar gesteld voor een benefietveiling. Die leverde zo'n 8.000 euro op, mede daardoor kon WEESgoed van start gaan.

De organisatie richt zich op relevante kunstenaars uit de regio Nijmegen. De eerste twee kunstenaars van wie WEESgoed het nalatenschap beheert, zijn Theo Elfrink en Theo van der Horst. Er zijn besprekingen gaande met nabestaanden van nog vier kunstenaars.

De openstelling van het depot van WEESgoed is zondag 16 december van 15.00 tot 17.00 uur in de Stadsschouwburg in Nijmegen. 

Volledig scherm
Willem van Liesgoed van stichting WEESgoed laat een werk van Theo Elfrink zien. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.