De verhuizing van de stichting WEESgoed.
Volledig scherm
De verhuizing van de stichting WEESgoed. © Eigen foto

‘Verweesde kunst’ in nieuwe winkel bij Keizer Karelplein

NIJMEGEN - De kunstwerken van de Stichting WEESgoed zijn verhuisd van de Nijmeegse schouwburg naar de kelder van doe-het-zelf bouwmarkt Praxis-City. Hier komt Kunstdepot, een nieuwe kunstwinkel die volgende week zondag de deuren opent. 

De stichting, die kunstwerken beheert van overleden kunstenaars uit Nijmegen en omgeving, is blij met de nieuwe locatie, die groter is dan de ruimte bij de Stadsschouwburg Nijmegen. ,,De schouwburg had de ruimte zelf weer nodig”, zegt Willem van Lieshout, voorzitter van de stichting en kunsthistoricus. ,,Maar we kregen op den duur ook te weinig respons van het publiek. We hopen op deze plek op meer gerichte belangstelling.” 

Ander publiek

Om die reden wordt ook het concept aangepast. In plaats van werken met exposities, wordt het een kunstwinkel waar belangstellenden voor een zacht prijsje  kunst op de kop kunnen tikken. ,,We merkten in de schouwburg al dat er veel meer publiek kwam als we eens een depot-openstelling hielden, in plaats van een expositie. En het was ook een ander soort publiek, niet direct een kunstpubliek. We maakten mee dat mensen voor het eerst in hun leven een schilderij kochten. Om die reden maken we er nu een soort winkel van. Laat de mensen maar lekker komen grasduinen in ons depot.”

Cultureel erfgoed

De stichting WEESgoed heeft op het moment een paar honderd kunstwerken, allemaal van overleden professionele beeldend kunstenaars uit Nijmegen en omgeving. Hiermee wil de stichting voorkomen dat kwalitatief goed werk dat hoort bij het cultureel erfgoed van de regio, mogelijk verloren gaat. Het gaat bijvoorbeeld om etsen, zeefdrukken of tekeningen, die te koop zijn vanaf 50 of 100 euro, en om schilderijen, die te koop zijn vanaf zo'n 200 euro. 

De nieuwe winkel aan de Bisschop Hamerstraat 16 opent op zondag 27 oktober de deuren (vanaf 14 uur) en is voortaan iedere laatste koopzondag van de maand open. Bezoekers moeten door de doe-het-zelf bouwmarkt heen; buiten voor de deur komen vlaggen van het Kunstdepot te hangen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.