Volledig scherm
Foto: Robin Utrecht

'Verwijt vriendjespolitiek uit lucht gegrepen'

NIJMEGEN - Verwijten van 'vriendjespolitiek' en 'willekeur' bij de aanbesteding voor de regionale zorgmarkt zijn volgens wethouder Bert Frings (Zorg) van de gemeente Nijmegen 'onzin'. Ook de beschuldiging dat grote zorgaanbieders zijn voorgetrokken, is volgens hem nergens op gebaseerd. 

Woensdag diende zorgbelangenclub Vereniging Cultuurintensief Zorg (VCZ) een petitie aan in de Nijmeegse gemeenteraad. VCZ is boos dat slechts 58 van de 125 inschrijvers worden toegelaten voor het leveren van zorg 'dicht bij huis' zoals dagbesteding, thuiszorg en psychologische begeleiding.  De aanbesteding geldt voor de gemeenten Nijmegen, Mook en Middelaar, Beuningen, Berg en Dal, Druten en Heumen. 

Bevriende partijen

,,De verantwoordelijke wethouder heeft sommige bevriende partijen reeds tevoren geïnformeerd dat zij de gunning zouden krijgen", laat VCZ-bestuurder Mahin Jankie weten. En: ,,De afwijzingen zijn niet voldoende gemotiveerd." 

Volgens VCZ zijn vooral de kleine aanbieders de dupe. Zorgaanbieder Jack Seuren uit Wijchen, eveneens afgevallen, meent dat ook. ,,De criteria zijn zo zwaar gemaakt, dat kleinere zorginstellingen nog onmogelijk kunnen voldoen. Wie bezwaar wil maken, kan dat alleen door een dure gang naar de rechter. Door de eis voor langdurige werkervaring haal je de bodem weg voor innovatie."

Quote

Wie achteraf kritiek heeft, heeft misschien niet goed opgelet

Wethouder Bert Frings

In totaal zeven afgewezen zorgaanbieders spannen een kort geding aan om alsnog te worden toegelaten. Volgens wethouder Frings is bij de aanbesteding echter strikt het protocol gevolgd. ,,Op basis van de verplichte Europese regels. Iedereen is vooraf uitgenodigd om mee te denken over de voorwaarden. Wie achteraf kritiek heeft, heeft misschien niet goed opgelet."

Kwaliteit

Ook ontkent Frings voorinformatie over gegunden verstrekt te hebben. Volgens hem is niet geselecteerd op omvang. ,,Wél is strenger gekeken naar kwaliteit. Met zoveel aanbieders was de controle ondoenlijk geworden. Bij de aanbesteding vonden we eerlijk gezegd de kwaliteit ook vaker ondermaats." 

Onafhankelijk oordeel

Het verwijt dat de selectie niet transparant was, is volgens hem ongefundeerd. ,,Deskundige medewerkers van de gemeente hebben onafhankelijk van elkaar geoordeeld. Was het oordeel niet eensluidend, dan werd er door nieuwe mensen naar gekeken." 

Eerder meldden de gemeenten dat door de nieuwe aanbesteding de zorg stopt voor 700 zorgplekken. Dat aantal kan, aldus Frings gisteren, na een nieuwe telling naar 500 worden bijgesteld. 

Volledig scherm
Bert Frings © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.