Volledig scherm
Een van de 66 lijnbussen die elk uur over de Waalkade rijden. © Gerard Verschooten

Verzakkingen op Nijmeegse Waalkade door zwaar verkeer

NIJMEGEN - Op diverse plaatsen zitten er door verzakkingen flinke kuilen in het wegdek van de Waalkade. Op het traject tussen de spoorbrug en de rotonde van de Oude Haven liggen de klinkers schots en scheef. Het is niet onlogisch om te veronderstellen dat het aangetaste wegdek te lijden heeft gehad van de grote hoeveelheid lijnbussen die sinds vier maanden over de kade rijden. 

Momenteel komen per uur tot 66 bussen voorbij. En al geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, waar de chauffeurs zich ook redelijk aan houden, toch tasten de wielen van de zware lijnbussen de klinkers en de ondergrond aan. 

Een woordvoerster van de gemeente Nijmegen erkent dat bussen mogelijk een deel van de schade hebben veroorzaakt, maar zeker is dat niet. ,,Het is te kort door de bocht om dit aan de bus toe te schrijven; er heeft bijvoorbeeld ook veel bouwverkeer van de oostelijke Waalkade overheen gereden.” Zij vervolgt: ,,Echt gaten zitten er niet in het wegdek. Wel is het zand tussen de voegen van de stenen verdwenen en daardoor zijn de stenen gaan ‘lopen’. De stenen liggen wel vlak, voor zover ons bekend.”

Voorlopig geen herstel

De gemeente houdt de staat van het wegdek op de kade wel in de gaten, maar voorlopig worden nog geen herstelwerkzaamheden verricht. Volgens de woordvoerster moet eerst het werk aan de Waalbrug klaar zijn, vanaf dan rijden er ook veel minder bussen over de Waalkade. 

Het oostelijk deel van de Waalkade heeft een complete renovatie ondergaan, waardoor er meer ruimte is voor groen. Kort na de heropening werden vrijwel alle lijnbussen erover heen geleid. Vanwege de ingrijpende operatie van de brug ontstonden grote vertragingen op de singels. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.