Volledig scherm
Alleen de kop van de Grotestraat is verlicht met kerstversiering. In de rest van het straatje blijft het vooralsnog donker. © Paul Rapp

Verzet tegen kerstverlichting in Nijmegen: ‘We hoeven die onzin niet’

NIJMEGEN - Kerstverlichting in de stad: leuk, gezellig, knus. Toch? Niet per sé. Meerdere bewoners van de Grotestraat in de Nijmeegse benedenstad willen koste wat het kost geen kunstlicht in de straat. Bewoner Willem van den Heuvel: ,,We hoeven die onzin hier niet.” 

Gevolg: waar een groot deel van de Nijmeegse binnenstad inmiddels is opgeluisterd met kerstverlichting, blijft het in een groot deel van de Grotestraat donker. Alleen de kop van het smalle straatje, waar meerdere cafés zitten,  is verlicht. Binnenstadsmanager Maarten Mulder, die gaat over de kerstversiering in de stad, zit met de kwestie in zijn maag: ,,Deze reactie had ik bepaald niet verwacht.” 

‘Geen kersthater’

Van den Heuvel, al dertig jaar huurder van een bovenwoning aan de Grotestraat, benadrukt dat hij zéker geen kersthater is. ,,Maar die lichtjes zorgen alleen maar voor ellende", klinkt het zuchtend. ,,Veel mensen in deze straat wonen en slapen op de eerste verdieping. De verlichting schijnt zo bij de bewoners naar binnen. Tot één uur ‘s nachts blijven ze aan. Reken maar dat je tot dat moment geen oog dicht doet.”

En dat is niet alles, vervolgt Van den Heuvel. ,,De Grotestraat heeft een reputatie op het gebied van overlast. Felle verlichting zorgt ervoor dat mensen langer buiten blijven, dus is het risico op nóg meer herrie groot.”

Quote

De verlich­ting schijnt zo naar binnen, reken maar dat je geen oog dicht doet

Willem van den Heuvel, Bewoner Benedenstad

Portaal

De Nijmegenaar stelt dat hij niet alleen staat in zijn kritiek. Zo'n tien andere bewoners willen ook geen kerstverlichting in de straat. Omdat alle woningen in eigendom zijn van woningcorporatie Portaal, moet die organisatie toestemming geven aan binnenstadsmanager Mulder om de verlichting op te mogen hangen. 

Mulder: ,,Dat wordt een makkie, dacht ik aanvankelijk. Maar Portaal stelt als eis dat een groot deel van de huurders moeten instemmen met verlichting. Dat proberen we nu in kaart te brengen. Op dit moment is een meerderheid van de bewoners voorstander van verlichting, gelukkig.”

Quote

Ik neem ze heel serieus. Van bewoners die er slapeloze nachten van krijgen, heb ik nog nooit gehoord

Maarten Mulder , Binnenstadsmanager

Betekent niet dat hij het tegengeluid wil afdoen als typisch Nimweegs nuilen. ,,Zeker niet, ik neem ze heel serieus. Uit ervaring van andere straten weet ik echter dat kerstverlichting juist voor een veiliger gevoel zorgt. En van bewoners die er slapeloze nachten van krijgen, heb ik nog nooit gehoord.”

Hoop op oplossing 

Mulder hoopt de boel nog deze week vlot te trekken, zodat aankomende week alsnog de volledige Grotestraat met kerstverlichting kan worden aangekleed. ,,De kerstlichtjes zorgen voor een mooie ontsluiting van de Waalkade naar het centrum voor de stad. Tegelijkertijd: als er écht zoveel tegenstand blijkt te zijn, moeten we er dit jaar maar van afzien."

Een scenario wat Van den Heuvel als muziek in de oren klinkt. ,,De Grotestraat heeft nooit kerstverlichting gehad: laten we dat alsjeblieft zo houden.”  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.