Volledig scherm
De brug De Oversteek, vlakbij de nieuwe wijk in Nijmegen-Oost. Het idee voor een een verzetsbuurt past bij de symboliek van de nabijgelegen brug waar de geallieerden in ‘44 de Waal overstaken. © Paul Rapp

Verzetshelden herinnerd met straatnamen in Noord

NIJMEGEN - Straten in een wijk in de Waalsprong moeten namen krijgen van mensen die tijdens de oorlogsjaren de moed hadden om verzet te plegen. Vier partijen in de gemeenteraad komen met het voorstel voor een Nijmeegse verzetsheldenbuurt.

De Nijmeegse verzetsstrijders verdienen een blijvende herinnering. Dat vinden enkele partijen in de Nijmeegse gemeenteraad, in navolging van journalist Rob Jaspers. Er is weliswaar een wijk in Nijmegen-Oost waar vijf leden van een politieverzetsgroep worden herdacht, maar het bredere Nijmeegse verzet is niet in de straatnamen terug te vinden. Zelfs niet Jan van Hoof, de vermeende redder van de Waalbrug.

Een verzetsliedenbuurt in Nijmegen-Noord moet daar verandering in brengen. Dat is het voorstel van VVD, PvdA, Stadspartij DNF en Gewoon Nijmegen. Straten in de wijk Hof van Holland, rond Fort Beneden Lent, zouden de namen van verzetsmensen moeten krijgen.

De locatie in Nijmegen-Noord past bij de symboliek van de nabijgelegen brug De Oversteek, waar de geallieerde soldaten in 1944 in bootjes de Waal overstaken. Een expertgroep, met leden van het 4 en 5 mei comité, het Regionaal Archief en historici van de Radboud Universiteit, moet de namenlijst samenstellen. Bij de keuze wordt rekening gehouden met diversiteit: mannen, vrouwen én verschillende verzetsactiviteiten; zoals het drukken van pamfletten, hulp aan onderduikers en studentenverzet.

Journalist Jaspers vindt al jaren dat het Nijmeegse verzet meer aandacht verdient. ,,Eind jaren 90 voerde ik gesprekken met verzetsmensen en één zin hoorde ik steeds opnieuw: ‘We deden gewoon wat we moesten doen’. Ze wilden hun inzet voor de vrijheid niet als groots neerzetten. Na de oorlog gingen ze aan de slag en hun inzet werd vaak vergeten. Onterecht. Hun verhalen horen bij de historie en verdienen een naam en een gezicht.”

Het gaat om een groep van zo’n tweehonderd mensen die rond september 1944 uitgroeide tot pakweg zeshonderd mensen. Jaspers: ,,Vele tientallen kwamen om, maar ze bleven onbekenden. Er is lang gezwegen over hun inzet. Uiteindelijk verschenen er een paar boeken, er zijn twee onderscheidingen uitgereikt, er kwam een plaquette en vorig jaar verscheen een uitgebreide studie naar het verzet in Nijmegen. Maar het grote verhaal is niet terug te vinden in het straatbeeld.”

Raadslid Charlotte Brand (PvdA) heeft goede hoop dat het initiatief door de rest van de gemeenteraad wordt omarmd. ,,Het onderwerp leeft in Nijmegen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. ‘Haal weg aso’ op oldtimers lijkt duidelijke boodschap aan eigenaren: ‘Ze houden al 12 jaar parkeerplekken bezet’
    PREMIUM
    VIDEO

    ‘Haal weg aso’ op oldtimers lijkt duidelijke boodschap aan eigenaren: ‘Ze houden al 12 jaar parkeer­plek­ken bezet’

    NIJMEGEN - ‘Lul’, ‘aso’ en ‘ga weg’. Het lijkt een duidelijke boodschap aan de eigenaren van de oldtimers die maandagavond werden besmeurd in Nijmegen. De bolides staan vaak langdurig geparkeerd in de garage de Kazerne aan de Molenveldlaan, zegt Dirko Wijers, die in de buurt werkt. ,,Vrijwel het hele jaar zelfs. Je huurt hier met het idee dat je ook kan parkeren.” Niet dat Wijers enig begrip heeft voor de actie. ,,Het lijkt me een wanhoopsdaad.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.