Het herdenkingsmonument voor omgekomen verzetsmensen bij de St. Stevenskerk.
Volledig scherm
Het herdenkingsmonument voor omgekomen verzetsmensen bij de St. Stevenskerk. © Gerard Verschooten

‘Verzetsmensen verdienen een herkenbare plek in Nijmegen’

opinieNijmegen moet de verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog meer in de schijnwerpers zetten. Met een wijk met straatnamen die verwijzen naar het Nijmeegse verzet. Dat betoogt oud-journalist Rob Jaspers.

6 reacties

 • Korova

  4 jaar geleden
  Mooi idee! Als kind zelf gewoond in de verzetstrijdersbuurt in Den Haag (eind jaren ‘80 gebouwd). Gaf je al vroeg belangrijke geschiedenis mee. Zeker gezien de Nijmeegse oorlogshistorie een mooi plan.
 • janr

  4 jaar geleden
  2e poging.Afgebeeld monument is geen monument voor omgekomen verzetsmensen, het is een monument voor de burgerslachtoffers van Nijmegen. Het stond eerder onderaan de Stikke Hezelstraat.Dit staat er op het monument:TER NAGEDACHTENIS AAN DE NIJMEEGSE BURGERS VOOR EN NA DE BEVRIJDING VAN HUN STAD ALS WEERLOZE SLACHTOFFERS VAN HET OORLOGSGEWELD UIT HET LEVEN GERUKT1940 - 1945
 • Rob Essers

  4 jaar geleden
  Op 10 juni 2009 heeft de gemeenteraad de woonplaatsnaam Lent vastgesteld. De buurt Hof van Holland in de woonplaats Lent is niet de meest voor de hand liggende locatie om straten te vernoemen naar Nijmeegse verzetsmensen. Bovendien heeft de gemeenteraad op 19 november 2014 voor de straatnaamgeving in de buurt Hof van Holland de thema's forten en architecten en oude toponiemen vastgesteld.
 • Rob Essers

  4 jaar geleden
  De toezegging van het stadsbestuur uit maart 2009 kan ik nergens terugvinden. De motie 'Tijd voor een nieuwe verzetdsheldenbuurt!' werd in de raadsvergadering van 1 april 2009 door indiener Chantal Teunissen (CDA) ingetrokken. De veronderstelling dat de motie was overgenomen, is niet juist. Wethouder Depla wilde het onderzoek afwachten.
 • Dion

  4 jaar geleden
  Als er foto's van de helden zijn kunnen die mischien met een 3d printer of 3d-freesmachine uit steen gehouwen worden en ergens rond het herdenkingsmonument geplaatst worden? Mooie borstbeelden van de helden of alleen gezichten op een muur.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen