Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Vier Nijmeegse horecazaken overtreden de wet

NIJMEGEN - Vier horecazaken in Nijmegen houden zich niet aan de wet. Ze betalen hun personeel te weinig, geven het verdiende geld contant aan hun werknemers of laten hen te lang werken. Dat heeft de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, geconstateerd bij controles in de Gelderse stad, vorige week.

Alle bedrijven kunnen een boete tegemoet zien.

Loon
Twee zaken zijn beboet omdat zij de arbeidstijdenwet hebben overtreden. Bij de twee andere bedrijven volgt daar nog nader onderzoek naar. Eén van die bedrijven betaalde het personeel daarnaast te weinig loon. Een andere zaak betaalde het personeel contant uit; dat mag niet omdat er zo geen controle mogelijk is op de uitbetaling.

De vier zaken kunnen nog tegen de boetes in beroep. De hoogte van de boetes verschilt en hangt onder meer af van het aantal mensen dat in dienst is en de precieze aard van de overtreding.

29 zaken bezocht
Bij de controle van de Inspectie SZW zijn in totaal twintig horecabedrijven en negen winkels bezocht. Bij slechts twee bedrijven ging alles goed. De controle was behalve in Nijmegen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Een woordvoerder wil niet zeggen om welke zaken het gaat.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.