Volledig scherm
Wandelaars over de Waalbrug tijdens de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse. © Bert Beelen

Vierdaagse: vrouwen mogelijk ook verplicht tot 50 kilometer

NIJMEGEN - De Nijmeegse Vierdaagse onderzoekt of in de toekomst ook vrouwen verplicht de 50 kilometer moeten lopen. ,,Er is geen argument dat vrouwen geen 50 kilometer zouden kunnen wandelen", stelt marsleider Henny Sackers.

Afgelopen jaar is onderzoek gedaan naar de fysieke inspanning die vrouwen moeten leveren met wandelen, in vergelijking met mannen. Mannen moeten tot op heden tot hun 50ste elke dag 50 kilometer lopen, vrouwen 40. Sackers laat onderzoeken wat het eventueel verplichten van ook vrouwen tot het lopen van 50 kilometer tot gevolgen heeft.

 ,,Voor bijvoorbeeld de doorstroming. Maar de vraag is ook: haken vrouwen dan niet af?” De beslissing over de nieuwe regels voor vrouwen worden waarschijnlijk pas volgend jaar genomen.

Weersomstandigheden

Op de traditionele persconferentie van de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten, die vandaag werd gehouden, sprak de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls de wens uit dat de temperatuur dit jaar tijdens de feestweek een paar graden lager is. ,,Dat is goed voor de loper, maar ook voor de feestvierders.” Zondag 14 juli heeft de marsleiding overleg met metereoloog Jules Geirnaerdt over de te verwachten weersomstandigheden.

De Vierdaagse begint op dinsdag 16 juli, er hebben zich zo'n 47.000 mensen voor ingeschreven. De feesten zijn van zaterdag 13 tot en met vrijdag 19 juli en trekken dagelijks zo'n 200.000 bezoekers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.