Volledig scherm
Brandweerwagens gingen de wijken in om zo zichtbaar te zijn op straat, zoals hier op de Daalseweg in Nijmegen. © DG

Vijf mensen meldden zich bij brandweerkazerne tijdens 112-storing

NIJMEGEN - De 112-storing lijkt, zoals het er op dit moment uitziet, in Gelderland-Zuid rustig te zijn verlopen. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Net als in de rest van Nederland waren er in het gebied, dat loopt van Brakel tot aan Millingen, extra politieagenten op straat. Onder andere brandweerkazernes en politiebureaus zetten de deuren op. 

In Beuningen waren mensen voor hulp ook welkom op het gemeentehuis. Twee Wijchense politieagenten verbleven op het station. ,,We hebben niemand hoeven te helpen, maar we konden wel op veel sympathie rekenen van voorbijgangers", zegt Henry van Galen, één van de agenten. ,,Ik hoorde ook van collega’s dat mensen echt waardeerden dat we op de prominente plaatsen aanwezig waren.” 

Onwel en gaslucht

In totaal meldden zich vier mensen voor hulp bij een brandweerkazerne: in Brakel, Asperen, Wijchen en Geldermalsen. Het ging volgens de zegsvrouw niet om grote incidenten. ,,Iemand kwam naar de kazerne omdat hij of zij een gaslucht had geroken. Ook is er ergens een persoon onwel geworden en een kinderfietsje in het water gevallen.”

Van het tijdelijke telefoonnummer, ter vervanging van 112, werd ‘veel’ gebruik gemaakt. ,,Dan bedoel ik niet dat we plat gebeld werden, maar we merkten dat mensen wisten welk nummer ze moesten bellen.” Bij de ziekenhuizen in de regio kwamen enkel de ‘gewone’ patiënten binnen, aldus de woordvoerder. ,,Het is niet dat er mensen met spoed naar het ziekenhuis kwamen, omdat ze 112 niet konden bereiken. Of we door storing iets gemist hebben, dat weten we nu nog niet. Dat moeten we de komende dagen op een rijtje gaan zetten.”

Verwarring

De vele NL-Alerts die sommige mensen binnenkregen op hun telefoon, zorgden bij een aantal wel voor verwarring. ,,Op sociale media zagen we daar meerdere berichten van voorbij komen. De verschillende regio’s stuurden hun eigen bericht. Daardoor kon het zijn dat je er meerdere ontving op je telefoon.”

Dat merkte de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls ook. ,,Ik was op een bijeenkomst, daar kregen mensen meerdere berichten. Je kon de NL-alert dus eigenlijk niet missen. Ik moet zeggen de 112-storing kwam wel op een gunstig moment van de dag.” 

Zover bij hem bekend is alles goed verlopen in ‘zijn regio’. ,,De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft snel en adequaat gehandeld. Binnen de kortste keren was er een crisisteam aan het werk.”

Gelderland-Midden

In de regio Gelderland-Midden -waartoe Arnhem, Ede en Wageningen behoren- heeft zich voor zover nu bekend maar één iemand gemeld bij een kazerne. Dat ging om medische hulp. Volgens een woordvoerder is alles goed verlopen.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waaronder onder andere Doetinchem en Winterswijk vallen, heeft maandagavond nog geen overzicht van het aantal meldingen. ,,Dat komt morgen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.