Uitreiking SPIG-prijsvraag.
Volledig scherm
Uitreiking SPIG-prijsvraag. © dg

Vincentius Vereniging begint kinderrestaurant

NIJMEGEN - Vincentius Nijmegen begint een kinderrestaurant. Daarmee gaat de organisatie voor armoedebestrijding kinderen helpen uit Nijmeegse gezinnen die net boven de armoedegrens leven en daardoor steeds naast alle steunregelingen grijpen. 

Met het idee voor het kinderrestaurant heeft Vincentius de prijsvraag gewonnen van Stichting Preventie en Innovatie Gezondheidszorg (SPIG). Dit Nijmeegse fonds loofde 30.000 euro uit voor het beste idee om kinderen in armoedegezinnen te helpen.  

Supermarktsafari

Quote

We gaan ook de keuken uit; op super­marktsa­fa­ri, waarbij we de kinderen het verschil tussen dure en goedkope merken laten zien.

Linda van Aken, Voorzitter Vincentius

In het kinderrestaurant gaan kinderen in groepen koken en mogen ouders en broertjes en zusjes komen mee eten. ,,Het idee is dat de kinderen leren samenwerken in de keuken”, zegt Linda van Aken, voorzitter van Vincentius. Ook stimuleert het kinderrestaurant de jonge koks om naar een doel toe te werken en wil het de kinderen meer zelfvertrouwen geven. 

,,We gaan ook de keuken uit; op supermarktsafari, waarbij we de kinderen het verschil tussen dure en goedkope merken laten zien. We laten ze proeven dat die vaak even lekker zijn”, aldus Van Aken. ,,We brengen verder een bezoek aan de moestuin en ze krijgen uitleg over gezonde voeding en leren makkelijke recepten maken. 

Armoedegrens

Vincentius heeft het plan voor een kinderrestaurant speciaal ontwikkeld voor de SPIG-prijsvraag. ,,In maart hebben we een pilot gedaan en die verliep succesvol. Van onze andere projecten kennen we deze doelgroep al goed. Er is weinig tot niets voor gezinnen met een of twee werkende ouders die net boven de armoedegrens zitten, maar die nergens voor in aanmerking komen. En dan groei je toch op in armoede.”

Van de SPIG-subsidie, aangevuld met geld van andere sponsoren, kan het kinderrestaurant vijf jaar draaien. Vincentius wil eind mei beginnen met twee groepen van tien kinderen die een maand lang eens per week komen koken. ,,Dan hebben we na vijf jaar maar liefst 1200 kinderen geholpen.”  

Zakgeldkalender

De twee andere ideeën die genomineerd waren voor de 30.000 euro van SPIG waren een zakgeldkalender voor kinderen vanaf 6 jaar en een workshop om geld en armoede bespreekbaar te maken in de klas. De jury koos unaniem voor het kinderrestaurant dat ‘vernieuwend en goed uitvoerbaar is’. 

SPIG subsidieert vaker welzijns- en gezondheidsprojecten. Het fonds, opgericht in 1991, schreef eerder prijsvragen uit, onder meer voor ideeën om ouderen langer thuis te laten wonen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.