Volledig scherm
Het voormalige benzinestation aan de Muldersweg. © Gerard Verschooten

'Vliegende schotel zelfs bekend in het buitenland'

mooiste huis van nijmegenIn het laatste deel van de serie ‘Het mooiste huis van Nijmegen’ vertelt Bets Kusters over haar woning aan de Muldersweg 16 en 16a.

'Het mooiste huis'
Historische vereniging Numaga en De Gelderlander zoeken ‘Het mooiste huis van Nijmegen’. Iedereen kan hiervoor tot eind augustus een bewoond pand nomineren. In deze rubriek vertellen bewoners over hun - soms door anderen - genomineerde huizen.
Nomineer een huis voor 'Het mooiste huis van Nijmegen'. Stuur een mail met jouw naam, het adres van het huis, een foto van de voorzijde van het huis en een motivatie van maximaal honderd woorden naar: mooistehuisvannijmegen@numaga.nl. Eerdere afleveringen lezen? Klik hier.

,,Benzinestation ‘Auto Palace' is een voorbeeld van Nieuwe Zakelijkheid. Deze bouwstijl met sobere lijnen was een reactie op de Jugendstil die juist veel tierlantijnen gebruikte. Heel bijzonder is de combinatie van het vierkante woonblok met daaraan een glazen kiosk en de grote ronde luifel. Al gauw kreeg het bijnamen: 'de vliegende schotel' of 'de ufo'.”

,,Toen in 1936 de Waalbrug opende, konden auto's heen en weer tussen Noord- en Zuid-Nederland. Vandaar dat Texaco hier een benzinestation wou, dat sinds 1936 in bedrijf is. De luifel en de naald waren een lichtbaken, vanuit Grave kon je al zien waar je kon tanken. Met de verlegging en verdieping van de Graafseweg werd dit Muldersweg en raakte het benzinestation in onbruik. Nu ligt het verscholen tussen bomen en flats. Zonde.”

Architect

,,In 1991 hebben mijn man, architect Koos van Lith, en ik het gekocht. Het huis was anti-kraak verhuurd geweest, binnendeuren ontbraken, voor de ramen zat plastic. Toch zijn we hier ingetrokken, met drie kleine kinderen. Eerst hebben we in huis alles in de originele staat gebracht, waaronder het stucwerk. Daarna volgde de rest. De binnendeuren van glas-in-lood hebben we hergebruikt bij de restauratie van het kantoor.”

,,Ons architectenbureau kwam in de ronde kiosk/wachtruimte en de garage. Dat was fijn, we konden het goed combineren met het gezin. Als de kinderen naar school gingen, liep ik naar kantoor. Tussen de middag aten we samen, de kinderen dachten daarom 'dat pappa altijd thuis was'.”

Monumentendag

,,Vaak hadden we Open Huis - met Monumentendag, op de Dag van de Architectuur- en exposeerde ik mijn bronzen beelden, ik ben beeldend kunstenaar.”

,,Na het overlijden van mijn man, in 2018, ben ik hier blijven wonen. Dit huis is zó met hem verbonden. Ik ben zó ongelooflijk trots op hem, wat hij hiervan heeft gemaakt. Het is het thuis van mijn kinderen. Bovendien is het hier heerlijk stil en heb ik fijne buren.”

,,In Europa vind je geen pompstation meer dat bewoond wordt. Het is een rijksmonument vanwege de grote cultuurhistorische en architectonische waarde. Het pand is bekend tot in het buitenland. Hele bussen vol kwamen kijken, dan stonden hier plotseling Amerikanen of Japanners met fototoestellen. Pas kreeg ik via Facebook een berichtje van vrienden: 'Kijk, jullie pand hangt in de Manchester Art Gallery'. Dat had Koos prachtig gevonden."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.