Vliegtuigbom afgevoerd in Lent, zoektocht naar meer bommen

LENT - Een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog is dinsdagochtend onder politiebegeleiding afgevoerd, nadat die bij het Zandsepad in Lent werd aangetroffen. Het in explosieven gespecialiseerde bedrijf Leemans speurt in de loop van dinsdag het terrein verder af om te kijken of er misschien nog meer bommen liggen. 

Volledig scherm
De aangetroffen bom. © Gemeente Nijmegen

Is dat het geval, dan worden die deze dinsdag ook nog afgevoerd. 

Het aangetroffen explosief, een 500-ponder, is al naar een afgelegen locatie gebracht achter Fort Beneden Lent. Daar wordt de bom veilig afgedekt en op een later moment tot ontploffing gebracht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). 

De bom is ontdekt bij het bouwrijp maken van nieuwbouwwijk Vossenpels-Noord. Aan het Zandsepad staan meerdere woonhuizen. Bewoners en gebruikers van twee panden in de buurt werden geïnformeerd over de bommenvondst. De gemeente verzekert dat geen enkele bewoner binnen de gevarenzone zit. 

Engels gevechtsvliegtuig

De vliegtuigbom is afkomstig van een Engels gevechtsvliegtuig, een Mosquito FB Mk6, dat op 17 september 1944 rond het middaguur is neergestort tijdens operatie Market Garden. ‘De twee bemanningsleden zijn daarbij om het leven gekomen en liggen begraven in Oosterbeek’, meldt de gemeente Nijmegen. Het vliegtuigwrak is na de oorlog opgeruimd, maar mogelijk liggen er nog meer bommen in de buurt. De Mosquito vliegtuigen hadden namelijk altijd twee of vier bommen aan boord.

Het terrein zal na afronding van de speurtocht naar explosieven worden schoongemaakt om het te zuiveren van alle mogelijke bomrestanten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.