Volledig scherm
© Beeld Werkt

Voetbalclub Trekvogels moet alsnog 1.360 euro betalen voor ‘anoniem biertje’ aan jonge lokgast

NIJMEGEN - De Nijmeegse voetbalclub Trekvogels moet alsnog een boete van 1.360 euro betalen wegens het schenken van een biertje aan een jongere, zonder eerst de leeftijd vast te stellen. Zo heeft de Raad van State woensdagochtend geoordeeld. Eerder schold de rechtbank de boete kwijt.

In november 2016 serveerde een barvrijwilliger in de kantine van de voetbalclub een biertje uit aan een mystery guest. Later bleek dat een stagiair te zijn van de gemeente Nijmegen. 

De vrijwilliger liet na om naar de leeftijd van de lokgast te vragen, terwijl daartoe wél aanleiding bestond. Immers was de jongeman ‘niet onmiskenbaar ouder dan achttien', aldus de gemeente. Het gevolg: een boete van 1.360 euro.

Buiten iedere proportie, aldus Trekvogels. Daarbovenop wilde de gemeente niet kenbaar maken wie nu de lokgast in kwestie was. En zo ontnam de gemeente iedere mogelijkheid om fatsoenlijk verweer te voeren, betoogde de club. 

Daarnaast: het inzetten van een mystery guests mag niet leiden tot uitlokking. En hoe is dat nu achteraf te controleren? De rechtbank stelde de Nijmeegse voetbalvereniging in het gelijk en vernietigde de boete van de gemeente.

‘Onaanvaardbare pesterijen’

Maar met die uitspraak maakt de Raad van State in hoger beroep weer korte metten. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls stelde dat zwaarwegende redenen bestaan de identiteit van de mystery guest niet te onthullen: immers zou hij dan ‘het slachtoffer kunnen worden van onaanvaardbare pesterijen.’

Anderzijds ziet de Raad van State niet het belang waarom Trekvogels per sé moet weten wie de lokgast in kwestie was. Dat een onervaren vrijwilliger achter de bar stond, doet niets af aan de boete. Immers zijn mystery guests juist ook bedoeld om alcoholgebruik onder jongeren in sportkantines tegen te gaan, besluit de Raad van State. 

De uitspraak van de Raad van State werd niet alleen door Trekvogels in spanning afgewacht. Meerdere Nijmeegse sportclubs zijn de afgelopen jaren door de gemeente beboet. Indien de Raad had geoordeeld dat de boete voor Trekvogels onrechtmatig was, wilden zij ook hun boetes aanvechten. Die kans lijkt nu verkeken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.