Volledig scherm
© ANP

Voor kindermisbruik veroordeelde tbs’er uit Nijmeegse Pompekliniek ontsnapt tijdens begeleid verlof in Malden

UpdateNIJMEGEN - Een tbs’er uit de Nijmeegse Pompekliniek is donderdagmiddag ontsnapt tijdens een begeleid fietsverlof. De man wist in het buitengebied van Malden aan zijn ene begeleider te ontkomen door plots af te slaan en heel hard weg te fietsen. Opsporing ligt nu in handen van politie, zegt een woordvoerder van de Pompekliniek.

Die is met een speciaal team op zoek naar de man. Hij is nog niet gevonden. 

Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie is het ‘zeer dringend’ dat de man gevonden wordt. Dat heeft met recidive-gevaar te maken, de kans dat hij een zedendelict waarvoor hij in de Pompekliniek zat, herhaalt. ,,Het is een van de afwegingen. Ook voor zijn eigen veiligheid is het goed dat hij gevonden wordt’’, aldus de woordvoerder.

De politie komt vanmiddag met een landelijk opsporingsbericht van de man, inclusief foto. Slachtoffers, hun familie en ook de gemeente Barneveld zijn ingelicht.

Daarmee lijkt het er op dat het gaat om een Barneveldse kindermisbruiker die in 2013 is veroordeeld. De man kreeg destijds tbs met dwangverpleging opgelegd. De Pompekliniek zegt over de identiteit van de man geen mededelingen te kunnen doen. 

Burgemeester Mariët Mittendorf van Heumen is donderdag ingelicht over de ontsnapping en zegt dat er gisteren in Heumen is gezocht. Daarbij is de man niet aangetroffen. De burgemeester zegt dat hij niet meer in Malden is. Het FAST-team van politie, dat naar de man zoekt, zal plekken zoeken waar hij een binding mee heeft, zegt het OM. Als er een indicatie is dat hij naar Barneveld zal gaan, dan wordt daar gezocht.

Veroordeelde Barnevelder

De veroordeelde Barnevelder pleegde met zes meisjes van zeer jonge leeftijd ontucht. Hij betastte de meisje en likte of kuste hen op intieme plaatsen. Dat zou zijn gebeurd na een waterballonnengevecht in de zomer van 2013 in Barneveld. Het betrof allemaal buurmeisjes van de man.

Naar aanleiding van deze zaak, kwam nog een eerdere ontuchtpleging aan het licht. De rechtbank oordeelde in 2013 dat de man tbs met dwangverpleging moest ondergaan omdat de kans op herhaling heel groot werd geacht.

De man was al eerder veroordeeld voor ontucht met een buurmeisje. De rechtbank oordeelde daarom in het vonnis: ,,Hij wordt, zo bevestigt hijzelf, planmatiger en sluwer. In het verleden wilde verdachte eerst een vertrouwensband met een slachtoffer opbouwen. Daarvan is nu geen sprake meer. Een vluchtig en ongezien moment is voldoende voor verdachte om toe te slaan. Verdachte maakt een plan en creëert hierbij mogelijkheden om zijn fantasieën uit te voeren. Onduidelijk is hoe zijn fantasieën zich verder zullen ontwikkelen.”

Gewaarschuwd

Het OM heeft intussen de ouders van de slachtoffers op de hoogte gesteld. Ook is de gemeente Barneveld gewaarschuwd dat de verdachte nog niet is aangehouden.

Incidenten voorkomen

Begin deze maand wist ook een tbs’er te ontsnappen uit dezelfde kliniek. De man had een raam geforceerd en kon daarna over een hek klimmen. Daarbij zou hij rondslingerende bouwmaterialen hebben gebruikt. Hij kon enkele uren later alweer opgepakt worden door de politie. De man werd enkele uren daarna opgepakt bij zijn vriendin in Groesbeek.

Twee jaar geleden werd de Pompekliniek ook al in verlegenheid gebracht door een uitbraak. Toen gebruikte een tbs’er een betonschaar van de werkplaats om ongezien een hek open te knippen. Deze man bleek in de anderhalve week tussen zijn ontsnapping en zijn aanhouding in Hoogvliet twee roofovervallen te hebben gepleegd. ,,Na de uitbraak in 2017 heeft de Pompestichting onafhankelijk onderzoek laten doen door een externe partij en zijn er maatregelen genomen. Denk aan verbeteringen in het beheer en controleren van gereedschap”, zei een woordvoerder van de kliniek eerder.

Naar aanleiding van het jongste incident gisteren zegt de Pompekliniek er ‘alles aan te doen om incidenten te voorkomen, maar deze zijn niet volledig uit te sluiten’. In een persverklaring zegt de kliniek: ‘Daarbij geeft de Pompestichting aan dat het verloftraject zeer zorgvuldig wordt opgebouwd, met op individueel niveau accordering door het landelijk Adviescollege Verloftoetsing TBS. Verlof heeft een belangrijke rol in het veilig terugkeren naar de samenleving.​’

Ook meldt de kliniek dat de man bij zijn ontsnapping zijn begeleider niet heeft bedreigd.

Zeldzaam

Ontsnapping van tbs’ers zijn relatief zeldzaam in Nederland. Wat iets vaker voorkomt: dat een tbs’er niet terugkeert van zijn verlof. In 2018 gebeurde dat elf keer op ruim 70.000 ‘verlofbewegingen’ (kort of langer begeleid of onbegeleid verlof van de in totaal ruim 1.300 tbs’ers in Nederland).

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.